Bend VIII2: Očekujemo da nas ponovo zabrane

Novu numeru takođe će pratiti neobičan spot, a u pitanju je stari američki film iz 50-tih godina
1 komentar(a)
VIII2, Foto: Miodrag Marković
VIII2, Foto: Miodrag Marković
Ažurirano: 05.02.2016. 21:08h

Nakon dva uspješna singla “Na, na, na” i “Supermen” bend VIII2 14. februara objaviće još jednu pjesmu. U pitaju je numera “Odri” koju takođe potpisuje idejni tvorac grupe Vanja Radovanović.

Iako su za objavljivanje izbrali Dan zaljubljenih, singl ne govori o srećnoj ljubavi, koja je za ovaj praznik najčešće opjevana.

“Na prvu loptu iz nekog razloga stvarno djeluje tako, ali skroz je obrnuto. “Odri” govori o srećnoj ljubavi i to onoj pravoj, ogoljenoj od svih ukrasa, kad zaljubljenost prođe i dođu pravi ispiti, kad život nije više idila, no kad postane realnost i kad shvatimo da je ono što smo čekali upravo to i da ćemo biti srećni jedino ako to shvatimo i učinimo ga ljepšim, zajedno, iz dana u dan”, objašnjava Radovanovići dodajući da je “Odri” u stvari oda o malim, svakodnevnim stvarima.

“Pjesma govori o jakoj ženi koja čovjeku s kojim dijeli život vraća osmijeh na lice i kad je najteže. A za 14. smo se odlučili jer smo morali sebi dati neki termin koji, naravno, nećemo ispoštovati, jer smo tako u mogućnosti. Kad bi ispoštovali ono što kažemo, ne bi nas shvatili ozbiljno. Zato ćemo vidjeti da omanemo koji dan, da se stvori tenzija. Ništa bez tenzije. Nismo nešto vezani za globalne trendove, ali s obzirom na to da je povod ljubav, riješili smo da pokleknemo i pjesmu objavimo oko tog datuma”, priznaje Radovanović.

Ovu numeru takođe će pratiti neobičan spot, a u pitanju je stari američki film iz 50-tih godina.

“Imali smo potpuno drugačiju i skoro završenu priču za snimanje spota, međutim igrom slučaja smo došli do ovog starog američkog kratkog filma čija nam je radnja bila veoma zanimljiva. Kao da je pisana po našem tekstu, a pri tom je nastala u nekom “srećnijem” vremenu, kad je sve bilo, kako nam kažu, bolje, ljepše i zdravije, a opet pokazuje da su problemi bili isti. I to nam je dalo poseban smisao, pa smo se odlučili da ga premontiramo za ovu priliku. Opet, možda snimimo i našu originalnu ideju, ako nas popljuju u komentarima”, obećava Radovanović prisjećajući se kako je njihov prethodni video za Supermena zabranjen na javnom servisu.

“Ovoga puta smo otišli korak dalje i nismo htjeli ništa da prepustimo slučaju, pa smo dodatno zakomplikovali stvar. Bole je ponovo napravio sjajan i nevjerovatno dopadljiv aranžman, prilično neočekivan za VIII2, a s druge strane smo gotovo sigurni da će pjesma biti zabranjena, ovoga puta i na radiju i na TV-u, jer ima nekoliko neprimjerenih riječi u tekstu, koje, iako su u veoma primjerenom kontekstu, sigurno nisu po standardima. Uglavnom ideja nam je da nas što manje puštaju, ne bi li ljudi što teže saznali za naš rad”, tvrdi Radovanović, dodajući da će za one koji jednog dana budu znali njihove pjesme, biti sigurni da su se pomučili da do njih dođu i da im to nešto znači u životu.

“Ne može čovjek da poštuje ono što dobije džabe. Nema mučenja, nema izgaranja. Samo servirano na tanjiru. Ne možeš to da cijeniš. Ja prvi. A kako muziku teško možeš naplatiti, onda bar da se potrudimo da je sakrijemo dobro od onih kojima smeta, jer će svakako doći do onih do kojih treba da dođe”, zaključuje on.

Pjesma sa kojom je pobijedio na takmičenju osvaja publiku

Upravo pjesmom “Odri”, Radovanović je trijumfovao pod pseudonimom Čegović na takmičenju kantautora u Beogradu krajem prošle godine. Već neko vrijeme izvodi je na svirkama, a kako je publika prihvatila kaže:

“Primijetili smo da veoma brzo prirasta za srca potpunih stranaca, da im privlači pažnju i izaziva neke sjetne osmijehe, što je, složićete se, više nego dovoljno za jednu običnu pjesmu”, smatra Radovanović.

Bonus video: