Beogradski kvintet zabavljaće ljubitelje tanga u Podgorici

Publika će te večeri imati priliku da, osim u tango nuevo muzici, ali i tradicionalnim tango kompozicijama uživa i u plesnim nastupima crnogorskih plesača i instruktora argentinskog tanga.
122 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2016. 14:39h

Koncert beogradskog kvinteta “Tanguango”, čije su članice dobitnice nagrade Astora Pjacole održaće se u Velikoj sali KIC-a u ponedjeljak, 8. februara sa početkom u 20 sati.

Publika će te večeri imati priliku da, osim u tango nuevo muzici, ali i tradicionalnim tango kompozicijama uživa i u plesnim nastupima crnogorskih plesača i instruktora argentinskog tanga.

Tako će, prema riječima jednog od organizatora, Petra Pejakovića, svoje umijeće u plesu predstaviti parovi Milovan Medojević i Jovana Ilinčić, Aleksandar Berber i Tanja Pejović, Ivan Jovanović i Jelica Medojević, Vladimir Vulanović i Marina Ćetković, Duško Raketić i Marijana Veletić, Admir Rebronja i Ana Pavićević i Žarko Žižić i Jelena Ljucović.

“Pored muzike Astora Pjacole čućemo i tradicionalne tango numere kompozitora Karlosa Gardela, Anibala Troila, Osvalda Puljesea, Fransiska Kanara”, kazao je Pejaković, ispred plesne organizacije “Milonga de Montenegro”.

“Iza događaja stoji 'Milonga de Montenegro', organizacija pod čijim se pokroviteljstvom u lokalu Montenegro Pub na nedjeljnom nivou, odnosno svakog utorka održavaju milonge - večeri argentinskog tanga. Događaj će biti realizovan uz pomoć plesnih škola 'Buena Vista Dance School', 'Tango Natural Crna Gora' i 'Tango i tačka', kao i NVO-a 'Brljok'”, pojasnio je on.

“Najviše smo zahvalni srcu kulture grada KIC-u Budo Tomović, koji nam je izašao u susret u organizaciji ovog događaja, kao i mnogo puta ranije. Što dokazuje da je upravo KIC ustanova koja se konstantno trudi da pomaže i bude pokretač novih ideja i inicijativa koje doprinose razvoju kulture i umjetnosti u Crnoj Gori”, istakao je Pejaković.

Kvintet “Tanguango”, 2013. godine osnovale su godine mlade akademske umjetnice uz saradnju i podršku Instituta “Tango Natural” iz Beograda, a čine ga: Sonja Lukić (klavir), Ljubica Damčević (violina, vokal), Jelena Adamović (violina), Dušica Luković (harmonika) i Nevena Stanić (kontrabas).

“Tango muzikom počele su da se bave još u srednjoškolskim danima svirajući u orkestru 'Tango Juventud', pod dirigentskom palicom bandoneoniste i profesora Aleksandra Nikolića. Već 2007. godine sa pomenutim orkestrom osvajaju i nagradu na takmičenju u italijanskom gradu Kastelfidardu, u kategoriji za muziku Astora Pjacole”, ispričao je Pejaković.

“Nakon toga karijere im se razvijaju odvojeno. Međutim, nekoliko godina kasnije, ove dobitnice brojnih pojedinačnih muzičkih nagrada formiraju kvintet 'Tanguango'”, dodao je on.

Najznačajniji nastupi ovog kvinteta bili su na BELEF-u, Festivalu „Belgrade Tango Encuentro“, “Montenegro summer tango campu”, “Tango neutral vikendu”, a članice “Tanguangoa” u okviru uspješne saradnje sa glumcima, dio su predstave „Brod plovi za Beograd“ Gorice Popović i Atelja 212.

Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti po cijeni od četiri eura na biletarnici KIC-a i rezervisati na broj 020 664 237.

Galerija

Bonus video: