Počela kampanja prikupljanja sredstava za novi album Marije Božović

Donatori će omogućiti izlazak albuma “Determination” koji će sadržati devet pjesama na kojima je Marija sarađivala sa Rhinom, Rex Regisom, Deep Thougthsom...
159 pregleda 0 komentar(a)
Marija Božović, Foto: Maja Kovijanić
Marija Božović, Foto: Maja Kovijanić
Ažurirano: 01.02.2016. 09:49h

Kampanja sakupljanja novca za novi album crnogorske pjevačice Marije Božović, koja nastupa pod pseudonimom Maria B, počela je danas i trajaće 45 dana putem "crowdfunding" platforme Indiegogo.

Ona je postala prvi crnogorski muzičar koji će pokušati na ovaj način da skupi novac za svoje izdanje. Pojam "crowdfundinga" još uvijek je svjež na ovim prostorima, a podrazumijeva mogućnost da publika putem Interneta donira novac za projekte za koje smatra da vrijede.

Ovaj trend je globalno sve popularniji i brojni umjetnici su se okrenuli ovakvom načinu prikupljanja sredstava za svoj rad. I Božovićeva priznaje da do skoro nije znala za "crowdfunding" platforme, a njihovo postojanje kaže da joj je otkrio prijatelj i to taman u trenutku kada je razmišljala kako da sakupi novac za novi album.

Hooray! Kampanja je od danas LIVE na #IndieGoGo platformi! Detalji na linku za sve koji žele da se uključe i potpunije...

Posted by MariaB on Monday, February 1, 2016

Kaže da joj je ovaj način ljepši nego da je pronašla sponzore, jer će publika na osnovu njenih pjesama i talenta odlučiti da li Božovićeva zaslužuje da snimi novi album. Kampanja nosi novi naziv njenog predstojećeg albuma "Determination", u prevodu sa engleskog "odlučnost", što Marija kaže da je jedna od njenih ljepših karakteristika.

Cifra koja je cilj je 24 hiljade dolara, a u ovo sumu ulaze troškovi snimanja, miksanja, masterizovanja, izdavanja i ekranizacije pjesama, plaćanja muzike za njih, troškovi reklamne kampanje, kao i za razne poklone koje će svi koji podrže kampanju finansijski dobiti, ma gdje se nalazili na planeti, ističe pjevačica.

Ona je naglasila da će kampanja biti potpuno transparenta, te da će u svakom trenutku publika moći da vidi svoju donaciju i koliko je ukupno skupljeno novca. Nakon 45 dana, prema riječima Božovićeve, Indiegogo će procesuirati uplate i biće poznato kolika je suma prikupljena.

A oni koji doniraju novac pomoći će da svjetlost dana ugleda album "Determination" koji će, kako nam je Božovićeva otkrila, sadržati devet pjesama.

Među njima su "Standing Still" i naslovna numera, koje je publika djelimično već imala prilike da čuje na Jutjub kanalu Marije B.

"Te dvije pjesme su poluzavršene, za još dvije postoji pjevanje i tekst, ali nije snimljeno. A za još četiri postoji samo muzika, dok će deveta pjesma biti remiks 'Misbehave'. Srećom sam imala te dvije pjesme, jer je vrlo važno ljudima koji učestvuju u kampanji da imaju nešto opipljivo, da čuju smjer kojim sam krenula. Nisam mogla da dam cijele pjesme za besplatno preuzimanje, ali mislim da je ovo dovoljno velik komad da ljudi mogu da osjete o čemu se radi", objašnjava ona.

Na albumu će, kako je otkrila, sarađivati sa podgoričkim producentom i saradnikom “Who See” klape Rhinom, koji je radio muziku za pomenutu "Standing Still", producentima poznate srpske hip hop etikete "Bassivity", Rex Regisom i bendom Deep Thoughts.

"Biće šareno - fuzija elektronike, soula, hip hopa, muzike kakvu najviše volim", ističe pjevačica.

Detaljne informacije o toku kampanje biće dostupne na njenoj zvaničnoj Facebook stranici “MariaB”.

Bonus video: