Najveći rok spektakl poslije Rolling Stonesa

Čikaški bend u Crnu Goru će doći u sklopu evropske turneje na kojoj će promovisati aktuelni "Star Wars" album objavljen prošle godine
76 pregleda 0 komentar(a)
Wilco, Foto: En.wikipedia.org
Wilco, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 29.01.2016. 12:40h

Svjetski poznati američki alt-rok sastav Wilco biće zvijezda i ujedno jedini izvođač koji će nastupiti na ovogodišnjem izdanju manifestacije SeaRock, koja se tradicionalno održava svakog ljeta u Kotoru. Umjesto na dosadašnjoj lokaciji - Ljetnjoj pozornici u Starom gradu, šesti SeaRock će se 24. juna održati na parkingu Benovo, a ulaz će kao i prethodnih godina biti besplatan, saopšteno je na danas održanoj konferenciji za medije u Podgorici.

Ivan Krivokapić iz SeaRock organizacije opisao je Wilco kao jedan od najbitnijih američkih rok bendova i kazao da će koncert ovog sastava biti najveći rok spektakl koji se desio u Crnoj Gori poslije koncerta Rolling Stonesa. Nastup čikaškog benda u Kotoru neće biti balkanska ekskluziva, američki rokeri će nastupiti i na hrvatskom INmusic festivalu, ali je Krivokapić uvjeren da će svirka u Crnoj Gori biti interesantnija i primamljivija publici od ove u komšiluku.

"Oni će u Kotoru odraditi cijeli koncert, a na INmusicu kraći, festivalski nastup. Koncepcija je drugačija i mislim da će, ako uzmemo u obzir i ambijent i to što je besplatan ulaz, ljudima biti primamljivije da dođu u Kotor. Ljetnja pozornica, na kojoj su se održavala prethodna izdanja SeaRocka, premala je da primi publiku koju očekujemo ovog ljeta. Zato bih se zahvalio Komunalnom preduzeću koje je izašlo u susret i koje će osloboditi parking Benovo za ovu priliku, a nama je u planu da ta lokacija narednih godina zaživi kao festivalski prostor", naglasio je Krivokapić.

On saopštio da se parking prostire na površini od četiri i po hiljade kvadrata, te da će moći da primi od pet do sedam hiljada ljudi, a organizatori očekuju da bude popunjen do posljednjeg mjesta. Krivokapić je otkrio i da je honorar benda Wilco 60 hiljada eura, te da je potrebno još oko 25 hiljada eura za organizaciju ovogodišnjeg SeaRocka.

"Pola godine su trajali pregovori, nije uopšte lako dovesti velike bendove u Crnu Goru, prije svega jer infrastruktura nije baš najbolja i dosta utiče recimo to što nemamo autoputeve. Ali na ovaj način otvaramo prostor da u našem gradu u narednim godinama ugostimo velika imena poput recimo Bob Dilana i sličnih izvođača koji su ostavili veliki trag u istoriji ne samo rokenrola, već uopšte čovječanstva", istakao je direktor SeaRocka.

Sea Rock je u saradnji sa Opštinom Kotor i lokalnom Turističkom organizacijom za prethodni doček Nove godine ugostio poznata regionalna i evropska imena iz svijeta rokenrola, direktor TO Kotor Mirza Krcić najavio je da će se sa tom praksom nastaviti, te da će za doček naredne 2017. u Kotoru nastupiti svjetski poznato ime, koje će biti otkriveno u junu ove godine.

"Očekujemo da se SeaRock finansijski isplati, jer smo krenuli u kampanju koju ćemo sprovoditi u regionu i Evropi i pripremamo se za dolazak više hiljada turista koji će ostati ne samo taj dan kad se održava festival, već više dana u Kotoru. Razlog više je to što je Kotor od turističkog vodiča 'Lonely Planet' dobio prestižno priznanje - odabran je za prvu od tip 10 destinacija koje morate posjetiti ove godine. Prije neki dan Kotor je takođe ušao u krug gradova kandidata za najbolju evropsku destinaciju. Glasanje je počelo 20. januara i trajaće do 10. februara", saopštio je Krcić i dodao da će koncert benda Wilco poslužiti i da se obilježi deset godina nezavisnosti Crne Gore.

"Sa ovim koncertom izlazimo iz nekih klišea, želimo da radimo originalne stvari u kulturnom smislu. Kotoru takve stvari pripadaju, jer naši preci kad su pravili ovako lijep grad nisu robovali klišeima i pomodoarstvu, oni su bili avangarda, a mi se trudimo u onoj mjeri koliko je moguće da tu tradiciju nastavimo.. Ovo ne znači da će bilo koji tradicionalni događaj u Kotoru biti zapostavljen. I svi oni će biti podignuti na određeni nivo. A ovo je nešto drugačije, što je do sada bilo možda malo zapostavljeno, ali se trudimo i to da afirmišemo. Pogotovo SeaRock koji nas je stavio na svjetsku mapu festivala", izjavio je predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević.

Krcić je izjavio da je prethodni, rokenrol doček Nove godine u Kotoru bio veoma uspješan, te da su zahvaljujući njemu neki ljubitelji rok zvuka iz regiona i Evrope prvi put došli u taj grad.

"Kotor će ove godine posjetiti 900 hiljada izletnika - 500 hlijada koji će doći kruzerima, 200 hiljada članova posade i 200 hiljada sa područja Dubrovnika i Budvanske rivijere. A oko sto hiljada posjetilaca će boraviti na duže vrijeme, dakle očekujemo da ovog ljeta oko milion turista posjeti Kotor", najavio je on.

Predrag Jelušić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma istakao je da su manifestacije poput SeaRocka važne ne samo za Kotor, već i za cijelu državu, te da je dobro vidjeti osvježenje u muzičkoj ponudi. Željka Radak Kukavičić iz Nacionalne turističke organizacije istakla je da je Crna Gora prepoznata kao zemlja koja na malom prostoru ima jedinstvo različitosti, kojim se može pohvaliti i kada su muzičke manifestacije u pitanju.

Čikaški bend u Crnu Goru će doći u sklopu evropske turneje na kojoj će promovisati aktuelni "Star Wars" album objavljen prošle godine.

Vlasnik dvije Gremi nagrade, među kojima je i ona za najbolji album alternativne muzike 2004, iza sebe ima devet studijskih izdanja, a u Crnu Goru dolazi prvi put i ovo je do sada možda i najveće ime koje će zasvirati na SeaRock festivalu.

Ovog ljeta održaće se šesto izdanje SeaRock festivala koji je prethodnih godina ugostio poznata imena svjetske i regionalne rok scene kao što su Lambchop, Čak Profet, Hav Gelb, Bambi Molesters, Goribor i mnogi drugi.

Bonus video: