Sabrija Vulić bio u žiriju za izbor predstavnika Malte na Eurosongu

Model festivala u Crnoj Gori se ne praktikuje od 2008, kada je na taj način izabran Stefan Filipović
159 pregleda 14 komentar(a)
Sabrija Vulić, Foto: Filip Roganović
Sabrija Vulić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.01.2016. 07:01h

Šef press pula crnogorske Eurosong delegacije Sabrija Vulić bio je član žirija izbora za predstavnika Malte za ovo takmičenje. Pobjedu je odnijela Ira Losko, za koju je i on glasao.

“Tokom mog dugogodišnjeg rada oko Eurosonga, organizatori izbora na Malti su me prepoznali kao nekog ko bi bio relevantan da bude član žirija i poslali mi pozivnicu. O pobjedniku je odlučivala i publika, jer su naši glasovi brojali 50 odsto, a druga polovinu su činili SMS glasovi. Ira je imala sjajnu pjesmu, a već je učestvovala na Eurosongu 2002. kada je Malti donijela drugo mjesto”, ispričao je za Vijesti Vulić. Bilo mu je, navodi, bitno da glasa za kvalitetnu pjesmu, ali je obraćao pažnju i na scenski nastup.

“Dobro je što u ovom slučaju slušaš, gledaš nastup i glasaš. Tu nemaš interesa i bira se zaista najbolja pjesma. Nijesmo poput Eurosonga bili vođeni emocijama, kad često članovi žirija glasaju za predstavnike zemalja sa kojima se graniče. Malta zaista ima sjajan pristup Eurosongu, to je zemlja sa dugogodišnjom tradicijom kad je ovo takmičenje u pitanju, jer je više puta bila druga, često je u prvih pet, a dva puta je pobjeđivala na dječijem Eurosongu. Svjesni su da je Eurosong sjajna reklama za državu”, ističe Vulić.

Model festivala u Crnoj Gori se ne praktikuje od 2008, kada je na taj način izabran Stefan Filipović. Posljednjih šest puta Javni servis je sam odredio izvođača.

“Model festivala je dobar, posebno za mlade izvođače jer im je to šansa da predstave pjesmu. Međutim, to je za organizatora veliki trošak od minimum 10 hiljada eura, zato posljednjih godina i biramo sami izvođače, kako bismo uštedjeli novac”, objašnjava Vulić.

On je nedavno sa Renatom Perazić, Srđanom Bulatovićem, Mihom Radonjićem i Banetom Nedovićem bio u žiriju na izboru belgijskog predstavnika.

“Oni su, poput Malte, imali internacionalni žiri. Međutim njihov model je bio da 10 zemalja sastavi žiri od po pet ljudi, a njihovi glasovi su se takođe zbrajali sa onima od publike. Glasali smo pomoću internet platforme, a pobijedila je Laura Tesoro”, zaključio je Vulić.

Bonus video: