Stevan Faddy se vraća muzici

Sastav koji svoj prvi singl planira da objavi 15. februara, svakodnevno vježba kako bi se pripremio za nastupe koji ga očekuju
227 pregleda 9 komentar(a)
Stevan Faddy, Foto: Privatna arhiva
Stevan Faddy, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.01.2016. 18:52h

Crnogorski muzičar Stevan Faddy, nakon odsustva sa scene koje je trajalo nekoliko godina, vraća se svojoj prvoj ljubavi.

No, iako su mnogi očekivali da će Faddy čija harizma i boja glasa plijeni, nastaviti solo karijeru koja je bila veoma uspješna što potvrđuju brojni hitovi i pobjede na festivalima, popularni muzičar odlučio je da njegovo dalje djelovanje bude u bendu.

“Radi se o simpatičnom projektu koji smo osmislili Marko Perić, sa kojim sam dosta i tokom solo karijere sarađivao, i ja. Naime, došli smo na ideju da napravimo bend sa kojim ćemo raditi autorsku muziku, ali na nastupima ćemo svirati i hitove drugih domaćih i stranih muzičara i grupa, ali sa potpuno drugačijim aranžmanima. Ime sastava je “Magnetik”, a pored Marka koji je basista i mene, glavnog vokala, čine ga još i bubnjar Ivan Mandić, Draško Stanković klavijaturista, dok je gitarista Jole Babović”, ispričao je za Vijesti Faddy.

Kako nam je otkrio, prvi singl planiraju da puste 15. februara, a nije želio previše da priča o tome kakav će zvuk biti niti, kao ni da otkriva ime numere.

Za razliku od muzičara u svijetu čiji se počeci uglavnom vezuju za bendove, posljednji trend u Crnoj Gori je da nakon pokušaja solo karijere, muzičari nastave da rade kao dio neke grupe.

“Davno sam još sa 14-15 godina imao svoj bend, tako da i svoje početke vežem za bend. Nekako je nepisano pravilo da muzičari počinju u bendu, ali eto kod nas u Crnoj Gori je sve obrnuto (smijeh). Ali, prosto, idejni plan koji smo napravili Marko i ja me je privukao jer ćemo raditi interesantne stvari, a cilj nam je da izađemo iz okvira onoga što inače rade bendovi sa ovih prostora”, obećava Faddy.

Svi projekti obično imaju određen rok trajanja, ali se on nada da će njihov “Magnetik” imati drugačiju sudbinu.

“Imamo jasno zacrtan cilj, imamo svoje kompozicije i dosta toga da kažemo publici. Trudićemo se da budemo istrajni, a ne da nam bend bude sredstvo za stvaranje zarade”, otkriva Faddy koji je posljednji singl objavio 2011. godine. Pjesme koje je snimao tokom solo karijere, kaže da neće tek tako zaboraviti.

“U planu mi je da ih na jednoj probi odsviramo sve, kako bismo tačno znali koje od njih ćemo izvoditi na nastupima, a koje ne. One će biti prearanžirane jer su sve namjenski rađene uglavnom za festivale”, objašnjava Faddy.

Članovi “Magnetika” trenutno svakodnevno vježbaju kako bi se što bolje pripremili za nastupe koji ih čekaju, a Faddy tvrdi da bi upravo on privatno išao na svirku takvog benda.

Članovi “Magnetika” trenutno svakodnevno vježbaju kako bi se što bolje pripremili za nastupe koji ih čekaju, a Faddy tvrdi da bi upravo on privatno išao na svirku takvog benda

“Sastavljamo repertoar, polako se pripremamo, iako nemamo zakazane nikakve svirke. Nećemo se time ni baviti, sve dok ne bude to što radimo perfektno zvučalo”, objašnjava on.

Prije nego što sam odlučio da pauziram, bio sam rastrzan

Faddy kaže da je pauza koju je napravio bila opravdana, ali mu je svih ovih godina muzika jako nedostajala.

“Prije nego što sam odlučio da pauziram, bio sam rastrzan . Snimao sam pjesme u Zagrebu, takođe zbog posla često putovao za Beograd. Inače, i nakon Eurosonga nijesam bio načisto šta u stvari želim, a ni zdravstveno nisam bio spreman da se na pravi način posvetim karijeri. Zato sam se i povukao, jer me je sve opterećivalo. I sve ovo vrijeme dok sam bio daleko od muzike znao sam da ću se vratiti i da sva ona ljubav prema muzici koju sam osjećao kad sam počinjao nije mogla tek tako da nestane. Međutim, sad je sve drugačije, pun sam elana i jedva čekam da počnemo da radimo i snimamo”, ne krije on.

Ako treba kuvam, pospremim kuću, mijenjam Eleni pelene...

Stevan je nedavno postao otac, te ne krije da ga je upravo dolazak Elene na svijet natjerao da se uozbilji.

“Elena je došla kao odgovor na cijeli moj život. Mislim da je inače bilo vrijeme da se uozbiljim, jer već sam postao porodičan čovjek. Srećan sam i ispunjen i uživam u tom novom statusu”, priznaje Faddy koji se maksimalno trudi da oko Elene pomogne svojoj ženi.

“Od prvog dana sam tu da joj pomognem, ako treba kuvam ručak, pospremim kuću, mijenjam Eleni pelene. Nijesam od onih koji dijeli poslove. Jedino šta nijesam radio oko Elene je kupanje. Prosto se tu osjećam nesigurno, zato to nijesam probao. Elena je glavni šoumen meni i ja njoj, volim da provodim vrijeme sa njom, ona je nešto najljepše što mi se dogodilo. Sve nagrade i svi uspjesi su ništa u poređenju sa djetetom”, ponosan je Faddy.

Bonus video: