Filip Gavranović: Dom je tamo gdje je glad za muzikom

Jedan od najtalentovanijih crnogorskih mladih muzičara u Austriji uspješno gradi karijeru
58 pregleda 1 komentar(a)
Pippo Corvino, Foto: Lucija Novak
Pippo Corvino, Foto: Lucija Novak
Ažurirano: 26.01.2016. 20:18h

Dom je tamo gdje vlada glad za muzikom - to je moto crnogorskog gitariste Filipa Gavranovića, koji nastupa pod pseudonimom Pippo Corvino.

Jedan od najtalentovanijih mladih muzičara iz Crne Gore, koji je svojevremeno sarađivao sa sa poznatim džez gitaristom Šuletom Jovovićem i bendovima Autumn For Free, Sevdah i Baltazar, otisnuo se 2010. u Austriju i od tada uspješno gradi karijeru na evropskom nivou. Zainteresovan za više od klasične muzike, svoju znatiželju nije mogao da utoli u Crnoj Gori, pa je u Austriji primljen na najstariji džez institut u Evropi.

"Posljednjih šest godina mnogo sam putovao svirajući i shvatio da je dom ono mjesto koje čovjeku daje hranu za um, a ja kao neko ko se bavi muzikom tu hranu nalazim na mjestima gdje je glad za muzikom velika, pa samim tim moj dom nije ništa što ima veze sa bilo kakvom teritorijalnom oblašću", priča Gavranović za "Vijesti".

Kaže da svaki umjetnik treba istomišljenike sa kojima bi sarađivao, kao i ljubitelje umjetnosti, kako bi mogao da preživi. Ova potreba natjerala ga je da sreću potraži van granica svoje domovine.

"U Crnoj Gori, mjestu koje ima malo više od pola miliona stanovnika je teško živjeti kao umjetnik. Ona kao tako mala je za mnoge stvari zatvorena i daje umjetniku malo prostora. Austrija tu stoji bolje prvenstveno jer je mjesto sa muzičkom tradicijom poput mnogih u zapadnoj Evropi, gdje cirkulišu umjetnici iz cijelog svijeta, a biti okružen sebi sličnima i razmjenjivati sa takvima informacije je meni bilo uvijek važno", objašnjava on.

U ovom trenutku čini se da je Gavranović na vrhuncu kreativnosti. Samo par mjeseci nakon što je objavio solo album "The Parting of the Ways" koji sadrži šest njegovih kompozicija, izašlo je novo izdanje "Come To Light" na kojem je crnogorski gitarista (pod pseudonimom Pippo Corvino) sarađivao sa švajcarskom pjevačicom Ćinzijom Katanijom, sa kojom se upravo sreo kada je počeo studije na džez institutu Univerziteta za muziku i izvjedbene umjetnosti u Gracu.

"Oboje pišemo muziku koju je teško smjestiti pod jedan žanr, pa smo vjerovatno zbog toga bili od početka interesantni jedno drugom. Počeli smo skupa pisati muziku i sarađivati, kada me je prije nekih pet godina pozvala da se priključim bendu koji vodila tokom studija u Gracu. To je jedna od prvih saradnji koje sam započeo nakon dolaska u Austriju 2010. godine i jedna od rijetkih iz tog perioda koja još uvijek traje", ističe Gavranović.

"Come To Light" sadrži 11 numera i može se kupiti u onlajn prodavnicama poput "Amazona" i "iTunesa", a djelovi albuma mogu se čuti na Bandcamp stranici Pippa Corvina.

Kako Gavranović otkriva u razgovoru za "Vijesti", album je sniman u više faza tokom prošle godine u Lenzburgu u Švajcarskoj i u njegovom kućnom studiju u Gracu, a na njemu su se našle pjesme nastale u periodu od kad je došao u Austriju do danas.

"Teško je uvijek definisati šta je tačno inspirisalo koju pjesmu. U našem slučaju muzika i tekst su odvojeno nastajali. Mnogo tekstova je Sincija napisala inspirisana mojim instrumentalnim djelima, koja su sa druge strane inspirisana različitim stvarima: nečijim životnim iskustvom, nekom pričom, nekim mjestom na planeti... A nekada bi meni muzika došla nakon što bih pročitao samo par njenih stihova koji su u većini slučajeva razmišljanja i pogledi na različite stvari", objašnjava muzičar.

Sada kada je album ugledao svjetlost dana, Gavranović i pjevačica će krenuti na promotivnu turneju po Švajcarskoj, a nadaju se i šire. Poziva iz Crne Gore za sada nije bilo.

Trenutno ugovara nastupe u Austriji, Danskoj i Japanu

I pored toga što je u kratkom periodu objavio dva izdanja i što ga čekaju brojni koncerti, Gavranović ne miruje, već očigledno puca od inspiracije. On je otkrio da je u pripremi još jedan album na kojem sarađuje sa pijanistom iz Ankare Anilom Bilgenom i poznatim danskim kontrabasistom Mortenom Ramsbolom.

"Album je sniman u oktobru prošle godine u Italiji, u studiju 'Artesuono' poznatog tonskog inžinjeraStefana Amerija koji je bio zadužen za kvalitet zvuka mnogih albuma koje su objavile poznate izdavačke kuće poput ECM-a i sličnih. Na albumu, čiji se izlazak očekuje oko maja, naći će se naših trinaest originalnih kompozicija nakon čega će uslijediti promo koncerti. Trenutno ugovaramo nastupe u Austriji, Danskoj i Japanu, a do jeseni 2016. godine bi trebalo da budu poznati detalji o ostalim planiranim koncertima i njihovim lokacijama", kaže Gavranović.

Bonus video: