PREMIJERA: Novi spot Zoon politikona

Spot za pjesmu “Pu, spas!” prvo je djelo Ivanovića nakon nagrade za najbolji debitantski film, koju je reditelj osvojio na New Balkan Film Festu u Štokholmu za dokumentarni film “Između rijeke i ljudi”, koji se bavi problemom deponije na Vasovim vodama u Beranselu
1 komentar(a)
Zoon politikon, Foto: Screenshot (YouTube)
Zoon politikon, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.01.2016. 19:14h

Zoon politikon, podgorički rok bend, objavio je video spot za pjesmu „Pu, spas!“, koja se nalazi na aktuelnom EP „Pu, spas za sve nas!“, izdatom u decembru 2015.

Tvorac spota je Mladen Ivanović, mladi režiser koji je sa ovim bendom već sarađivao pri stvaranju video spota za pjesmu „Čovjek pas“, sa njihovog albuma „Rupe u glavi“, 2013. godine.

Ivanović potpisuje mjesto režisera, kamermana, montažera, glavne glumačke uloge i idejnog pokretača novog ostvarenja.

Ovo je prvi spot Zoon politikona koji je snimljen van granica naše zemlje, i to u San Francisku (SAD), te se u spotu mogu prepoznati znamenitosti poput mosta Golden Gejt i ozloglašenog zatvora Alkatraz.

Video spot za pjesmu „Pu, spas“, četvrti je spot benda Zoon politikon, koji je osim spotova, za četiri godine postojanja, objavio isto toliko izdanja, a sva su dostupna za besplatno preslušavanje i preuzimanje na sajtu www.bucanpas.com.

„Video spot donosi priču o jednom samoubistvu za koje se motivacija gradi naizgled apsurdnim, ali učinkovitim sredstvima. Glavni lik suočen je sa nepoznatim ljudima koji kao da odbrojavaju njegovo vrijeme, i to koristeći znakove koji su u našem društvu konotirani nacionalnim, vjerskim i političkim podjelama. Tekst pjesme 'Pu, spas!' savršeno se uklopio u zadati kontekst i podržao priču bez pretenzije da se u par stihova pruži banalan odgovor na postavljeno pitanje. Ovom temom smo se bavili zato što podaci do kojih se može doći, nedvosmisleno ukazuju na to da je stopa samoubistava u Crnoj Gori mnogo iznad evropskog prosjeka i da se radi o ozbiljnom društvenom problemu. Činjenica da je do novih podataka o stopi samoubistava jako teško doći, govori nam da institucije sa ovim problemom ne žele da suoče svoje građane,” kazao je za “Vjesti” Ilija Gajević, gitarista benda Zoon.

“Dugujemo veliku zahvalnost svima koji su pomogli u izradi ovog spota koji je izrastao iz ogromnog Mladenovog entuzijazma i posvećenosti. Moramo da napomenemo da smo imali i čast da sarađujemo sa čuvenim nikšićkim glumcem Mirom Nikolićem, koji je govorio odlomak iz 'Poslanice Katunjanima', Petra I Petrovića Njegoša, kojim se video spot otvara i zatvara,” dodao je.

Video spot za pjesmu “Pu, spas!” prvo je djelo Mladena Ivanovića nakon nagrade za najbolji debitantski film, koju je reditelj osvojio na New Balkan Film Festu u Štokholmu za dokumentarni film “Između rijeke i ljudi”, koji se bavi problemom deponije na Vasovim vodama u Beranselu.

Podaci o stopi samoubistava u Crnoj Gori:

“Stopa samoubistava u Crnoj Gori duplo je veća od evropskog prosjeka. Samoubistvo je drugi najčešći razlog smrti adolescenata i mladih do 24 godine starosti. Svaki treći dan u Crnoj Gori neko sebi oduzme život. Od 2010. godine nadležnost nad informacijama o uzrocima smrti prenijeta je na Institut za javno zdravlje i od tada nemamo zvaničnih podataka o suicidu jer je Zavod za statistiku izgubio pristup njima. Posljednji zapaženi novinski članci koji se bave ovom temom su iz 2013. godine. Brojni stručnjaci i mediji upozoravaju da je ovaj problem alarmantan i u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a pritom sve tri države imaju manju stopu suicida od Crne Gore.”

Bonus video: