PRIČA NOVOG SPOTA "ZOON POLITIKONA"

Ukazuju na veliki broj samoubistava u Crnoj Gori

Institucije ne žele da suoče građane sa ovim problemom”, kazao je Ilija Gajević iz “Zoon politikona”
0 komentar(a)
Zoon politikon, Foto: Privatna arhiva
Zoon politikon, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.01.2016. 20:41h

Podgorički rok sastav Zoon politikon snimio je novi spot za pjesmu "Pu, spas!", koji će Internet premijeru imati sjutra veče na portalu "Vijesti" u 20 časova.

Autor spota je Mladen Ivanović sa kojim je bend već ranije sarađivao na ekranizaciji pjesme "Čovjek pas" sa njihovog prethodnog albuma "Rupe u glavi" iz 2013. Ivanović igra i glavnu ulogu u videu koji je snimljen u američkom gradu San Francisku, pa se u njemu mogu vidjeti znamenitosti poput Golden Gejt mosta i ozloglašenog nekadašnjeg zatvora Alkatraz.

I “Zoon politikon” i Mladen Ivanović, inače tvorac dokumentarca "Između rijeke i ljudi" koji govori o problemu deponije na Vasovim vodama u Beranselu, poznati su kao društveno angažovani autori, a ovoga puta odlučili su da ukažu na problem visoke stope samoubistava u Crnoj Gori.

"Spot donosi priču o jednom samoubistvu za koje se motivacija gradi naizgled apsurdnim, ali učinkovitim sredstvima. Glavni lik je suočen sa nepoznatim ljudima koji kao da odbrojavaju njegovo vrijeme i to koristeći znakove koji su u našem društvu konotirani nacionalnim, vjerskim i političkim podjelama. Tekst pjesme se savršeno uklopio u zadati kontekst i podržao priču bez pretenzije da se u nekoliko stihova pruži banalan odgovor na postavljeno pitanje", objasnio je za "Vijesti" gitarista i pjevač Ilija Gajević.

On je naglasio da je bend odabrao ovu temu jer dostupni podaci ukazuju da je stopa samoubistava u Crnoj Gori duplo veća od evropskog prosjeka i da se radi o ozbiljnom problemu.

"Činjenica da je do novih podataka o stopi samoubistava jako teško doći govori nam da institucije sa ovim problemom ne žele da suoče svoje građane. Svaki drugi dan u Crnoj Gori neko sebi oduzme život, a samoubistvo je drugi najčešći razlog smrti osoba do 24 godine starosti", istakao je Gajević.

Osim sa Ivanovićem, koji je prošle godine na Nju Balkan film festu u Stokholmu osvojio nagradu za najbolji debitantski film, “Zoon politikon” je na pjesmi sarađivao i sa nikšićkim glumcem Mirom Nikolićem koji je recitovao odlomak iz "Poslanice Katunjanima" Petra I Petrovića Njegoša.

Aktuelni singl dio je novog EP-a “Zoon politikona” "Pu, spas za sve nas!" koji se može besplatno preuzeti sa platforme "Bučan pas". U pitanju je četvrto izdanje benda za četiri godine postojanja.

“Zoon politikon” će spot predstaviti i na večerašnjoj svirci u podgoričkom kafiću "Berlin".

Preporučujemo za Vas