Lajbah počeo turneju "po okupiranoj Evropi"

U medijima se navodi da će Lajbah na turneji predstaviti dio programa koji je izveo i u sjevernokorejskoj prestonici, Pjongjangu, miks novih pjesama, kao i starih sa albuma "WAT" iz 2003. godine, među kojima i "Now You Will Pay", "The Great Divide", "Das Spiel ist aus", jer su ponovo aktuelne u vrijeme izbjegličke krize
81 pregleda 0 komentar(a)
Lajbah, Foto: Wikipedia
Lajbah, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 14.01.2016. 07:57h

Slovenačka grupa Lajbah (Laibach) započela je danas u Nirnbergu evropsku turneju koja nosi naziv "The Sounds of Music" (Moje pjesme moji snovi), u znak sjećanja na prošlogodišnji nastup u Sjevernoj Koreji gde su izveli svoje obrade pjesama iz istoimenog mjuzikla.

Kako prenosi novinska agencija Hina, u medijima u Sloveniji neslužbeni naziv turneje je "Po okupiranoj Evropi", kako bi se ukazalo na to da se u Evropi postavljaju žičane ograde i tehničke prepreke koje dijele ljude i svijet.

U medijima se navodi da će Lajbah na turneji predstaviti dio programa koji je izveo i u sjevernokorejskoj prestonici, Pjongjangu, miks novih pjesama, kao i starih sa albuma "WAT" iz 2003. godine, među kojima i "Now You Will Pay", "The Great Divide", "Das Spiel ist aus", jer su ponovo aktuelne u vrijeme izbjegličke krize.

Lajbah će turneju nastaviti u Njemačkoj - u dvorani "Kuće svjetske kulture" u Berlinu i nastupaće na festivalu "Pjevaj rat" (Krieg singen), koji je posvećen godišnjici Prvog svjetskog rata.

Veliki završni koncert Lajbah će održati 9. februara u Briselu u dvorani Henri Le Bof (Henry Le Boeuf Hall). Na tom koncertu grupa će nastupati sa Simfonijskim orkestrom Rado-televizije Slovenije kojim će dirigovati Simon Dvoršak.