Misterija smrti i bolesti Dejvida Bouvija

"To je pravi uspjeh u eri zasićenosti i pristupu svim informacijama. Bouvijeva odluka da boluje daleko od očiju javnosti, okružen svojom porodicom, izgleda kao veliko dostignuće", ocijenili su britanski mediji
64 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Bouvi, Foto: Reuters
Dejvid Bouvi, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2016. 15:05h

Poslije smrti legendarnog britanskog rok muzičara Dejvida Bouvija, koji je preminuo 10. januara u 70. godini i reakcija iz cijelog svijeta, ostaju neke misterije, kao što su mjesto u kojem je preminuo, datum i mjesto sahrane i od koje je vrta raka bolovao, javila je danas agencija Frans pres.

Tri dana poslije objavljivanja posljednjeg albuma "Black Star" za Bouvijev 69. rođendan, u svim medijima se pojavila vijest o njegovoj smrti. "David Bouvi je mirno preminuo okružen porodicom poslije hrabre borbe protiv raka koja je trajala 18 mjeseci", bila je poruka na zvaničnom sajtu umjetnika i na društvenim mrežama s datumom od 10. januara.

Bouvi, s 140 miliona prodatih albuma tokom 45 godina karijere, rođen je 8. januara 1947. godine u Brikstonu u južnom Lodonu, ali je decenijama živio u Njujorku, što je navelo neke medije da zaključe da je preminuo u tom gradu. Međutim, njujorški tabloid Njujork post je prenio da je Bouvi preminuo "u svom domu u Londonu".

Bez zvaničnog saopštenja, danas još niko ne zna gdje je muzičar preminuo ni kada i gdje će biti sahranjen. Njegova izdavačka kuca Kolumbija rekords nije ništa željela da kometariše.

Njegovi obožavaoci su zbog te nepoznanice odlučili da se okupe ispred njegovog doma u Njujorku ali i u Londonu i Berlinu u kojem je živio krajem 70-ih godina.

Najglasniji su bili fanovi u njegovom rodnom Brikstonu, koji su proveli prethodnu noć pjevajući "Space Oddity" i slušajući njegove pjesme.

Vrlo diskretan o svom privatnom životu, pjevač se rijetko pojavljivao u javnosti poslije srčanog napada u junu 2004. godine. Za to vrijeme nije prestao da stvara, snimao je muziku za serije i muzikle.

Posljednji put se pojavio u javnosti 7. decembra u Njujorku za premijeru svog mjuzikla "Lazarus".

Reditelj predstave Ivo van Hove izjavio je da je Bouvi bolovao od raka jetre.

"Rekao mi je prije više od godinu dana da ima rak jetre... To je rekao jer je znao da neće moći uvijek da dolazi na predstave", rekao je reditelj, čija informacije nije zvanično potvrđena.

"Glumci nisu ništa znali o njegovoj bolesti kao ni muzičari koji su s njim sarađivali na posljednjem albumu", dodao je holandski reditelj, navodeći da se Bouvi na premijeri mjuzikla onesvijestio iza kulisa.

Bouvi je uspio da u skoro potpunoj tajnosti drži svoju bolest, čime nije izazvao neku zabrinutost u javnosti poslije nekoliko mjeseci odsustva.

"To je pravi uspjeh u eri zasićenosti i pristupu svim informacijama. Bouvijeva odluka da boluje daleko od očiju javnosti, okružen svojom porodicom, izgleda kao veliko dostignuće", ocijenili su britanski mediji.

Međutim, Bouvijeva druga supruga Iman, objavila je u subotu 9. januara nekoliko potresnih poruka na drušvenim mrežama.

"Ponekad ne umijemo da cijenimo vrijednost jednog trenutka dok ne postane uspomena", navela je ona.

Dugogodišnji Bouvijev producent Toni Viskonti, smatra da posljednji album, obavijen velom tajnosti "Crna zvijezda" (Black Star) predstavlja svojevrsni "oproštajni poklon" njegovim obožavaocima.

"Snimio je posljednji album samo zbog nas", rekao je Viskonti.

Koncert u čast Bouviju biće održan 31. marta u dvorani Karnegi hola u Njujorku.

Bonus video: