"SADA SI MEĐU HEROJIMA"

Njemačka: Bouvi je pomogao u rušenju Berlinskog zida

"Zbogom Dejvide Bouviju. Sada si među "Herojima". Hvala što si pomogao da se sruši zid", stoji u poruci koju je njemačko ministarstvo inostranih poslova objavilo na Tviteru zajedno sa linkom za video spot čuvene Bouvijeve anti-hladnoratvske himne "Heroes"
0 komentar(a)
Berlinski zid, Foto: Reuters
Berlinski zid, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2019. 23:57h

Njemačka je danas zahvalila preminuloj britanskoj muzičkoj legendi Dejvidu Bouviju na pomoći u rušenju Berlinskog zida 1989. godine.

"Zbogom Dejvide Bouviju. Sada si među "Herojima". Hvala što si pomogao da se sruši zid", stoji u poruci koju je njemačko ministarstvo inostranih poslova objavilo na Tviteru zajedno sa linkom za video spot čuvene Bouvijeve anti-hladnoratvske himne "Heroes". 

Ovu pjesmu Bouvi je napisao zajedno sa Brajanom Inom 1977, za vrijeme svoje "berlinske faze", kada je tri godine proveo u Berlinu, tada podijeljenom gradu na zapadni i istočni, komunistički dio. 

Pjesma je postala simbolom Berlinskog zida i jedan od najvećih Bouvijevih hitova, a inspiraciju za nju je britanski roker dobio dok je sa prozora Hansa studija gledao u par koji se ljubi ispred zloglasnog zida.

Bouvi je pjesmu izveo i 1987. godine na koncertu ispred zgrade Rajstaga, u zapadnom dijelu Berlina, nedaleko od zida. Na stotine mladih Berlinaca iz istočnog dijela je tada pohrlilo na granicu kako bi čulo slavnog pjevača. 

"Ne bih napisao muziku da nisam bio potpuno opčinjen Berlinom, zidom i njegovim uticajem na grad", izjavio je 2002. godine Bouvi listu Tagešpigl u jednom od rijetkih intervjua o svom životu u njemačkoj prijestonici. 

Povodom 25-godišnjice pada Berlinskog zida, u novembru 2014, britanski pjevač Piter Gabriel izveo je pesmu "Heroes" ispred Branderburške kapije, zajedno sa rok sastavima iz istočne i zapadne Njemačke i bivšim disidentima. 

Preporučujemo za Vas