Zoran Kalezić: Život me nije odnio odavde

Počeo je da pjeva u sastavu „Podgoričani“, a pamti da je u to vrijeme krišom slušao stranu muziku na radiju...
296 pregleda 10 komentar(a)
Zoran Kalezić, Foto: Zoran Đurić
Zoran Kalezić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.01.2016. 19:14h

Prelazak iz rodnog sela Jastreb u Titograd bio je izazov za trinaestogodišnjeg Zorana Kalezića.

Živio je u Staroj varoši, a otac ga je upisao u tadašnji Dom omladine „Budo Tomović“.

Počeo je da pjeva u vokalno-instrumentalnom sastavu „Podgoričani“, a pamti da je u to vrijeme krišom slušao stranu muziku na radiju.

„To je bilo vrijeme muzike. Slušale su se italijanske kancone i kantri muzika“, prisjeća se Kalezić.

Ipak, zbog muzike koju je slušao i pjevao imao je probleme sa sredinom. Nije mogao da izdrži, te je ubrzo prešao u Berane gdje je pjevao sa starim znancima.

Kada ga je Milivoje Piper čuo, pitao ga je „za koga snima?“.

Kalezić je rekao da mu je Piper kazao da će mu poslati poziv da snima u Beogradu. Tako je sa nepunih 17 godina otišao u Beograd.

Kalezić i osnivač kompanije „Samms” Sreten -Srećko Radonjić su dobitnici nagrade “19. decembar”, najvećeg javnog priznanja koje dodjeljuje Glavni grad.

Istakao je da je ponosan što je dobitnik i da nije sanjao da će takav trenutak doći.

Kalezić je kazao da “ono što je bilo izuzetno teško, ispalo je veoma lijepo”.

„Život me nosio, ali me nikada nije odnio odavde. Ja sam uvijek bio vezan jakim, toplim lancima, srcem i dušom“, rekao je Kalezić.

Predsjednica Komisije Gordana Đurović navela je da je dobitnik zbog značaja njegovog djela za muzičku kulturu Podgorice i Crne Gore.

Kalezić je u toku dosadašnje karijere snimio skoro 400 pjesama, a njegove ploče su prodavane u ogromnom tiražu.

Povodom 50 godina karijere, Kalezić će izdati novi album na kojem će se naći pjesme čije su tekstove pisali poznati crnogorski pjesnici Vitomir Nikolić, Dragan Radulović i Aleksandar Leso Ivanović.

„Želio sam da pola vijeka karijere obilježim lijepim pjesmama i tekstovima“, kazao je Kalezić

On je već snimio dva spota koja će se naći na novom CD-u.

Prvi spot je duet sa poznatim sarajevskim pjevačem Halidom Bešlićem “Noćne ptice”.

Pjesma je rađena po stihovima Dragana Radulovića, a muziku su komponovali Mirsad Serhatlić i Marko Klepić. Spotovi su rađeni u produkciji Radija Televizije Crne Gore, a režirao ih je Nikola Vukčević.

Prvu gitaru zaradio radeći kod oca ministarke Kovačević

Kalezić je prvu gitaru zaradio radeći kod Momčila Kovačevića, oca sadašnje ministarke rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević. Kalezić je kazao da je sa svega 15 godina, tokom ljeta od jutra do mraka pravio crijep za pokrivanje krovova. Iako je bio vrlo mlad, borio se da ostvari svoj san i kupi gitaru.

Na kraju ljeta, teško zarađeni novac, nosio je čovjeku u Podgoricu, kako bi kupio gitaru , koje se u tadašnje vrijeme nisu mogle lako naći. Međutim, kada je želio da pokaže umijeće svojim prijateljima i pored velike želje to nije mogao. „Kada se društvo skupilo, nisam mogao da odsviram nijedan akord jer su mi ruke bile toliko žuljevite“, prisjeća se Kalezić.

Bonus video: