Andrea Demirović: Eurosong je sjajna škola, ali je za nju skupa školarina

"Pjesma će svakako ljudima biti osvježenje i mislim da će se svidjeti onima koje vole aktuelne MTV hitove ", kaže Andrea Demirović
3942 pregleda 5 komentar(a)
Andrea Demirović, Foto: Marija Marović
Andrea Demirović, Foto: Marija Marović

Crnogorska predstavnica na Eurosongu 2009. godine sa pjesmom “Just Get Out Of My Life”, Andrea Demirović, ponovo će pokušati da izbori učešće na jednom od najpoznatijih muzičkih takmičenja.

U okviru Montevizije, čiji datum održavanja još nije preciziran, a na kojoj će takođe učestvovati bend “D moll”, Ivana Popović, Nina Petković i Monika Knezović, ona će se predstaviti pjesmom “Ja sam ti san”. O svojoj numeri, saradnji sa inostranim autorima, tekstu koji je napisala, ali i o ranijem učešću na Eurosongu, Demirovićeva je pričala za “Vijesti”.

S obzirom na to da si odlučila da se prijaviš za Monteviziju gotovo deset godina nakon tvog učešća na Evroviziji, može li se reći da ti je najpoznatije muzičko takmičenje nedostajalo?

Mora se priznati da Evrovizija nosi jedan šarm koji se ureže u sjećanje za sva vremena. Mislim da je to nedostajanje bolje vezivati za želju da muzičari u Crnoj Gori i regionu imaju taj nivo glamura i profesionalizma koji Evrovizija daje svojim učesnicima.

Kako sada gledaš na tvoj nastup iz 2009. godine na Eurosongu? Da li bi nešto promijenila?

Taj nastup je bio kreacija njemačkog kompozitora Ralfa Zigela, koji je doajen Eurosonga. On je ponudio kompoziciju, finansirao neke elemente samog nastupa i brinuo se o mnogim aspektima promocije pjesme. Drugim riječima, bila sam samo prezenter tuđeg projekta i nisam imala mnogo uticaja ni na jedan njegov segment. Sada je to drugačije. Pjesma jeste ponovo ponuđena od stranih kompozitora, ali ovog puta kontrolišem u potpunosti sve faze njene promocije. Stilski i energetski, to je potpuno drugačija stvar od one koju sam pjevala u Moskvi prije deset godina.

Koliko ti to iskustvo sada olakšava učešće na Monteviziji?

Iskustvo Eurosonga je sjajna škola, ali je za nju skupa školarina. Na kraju se sve svede na to koliko ste u stanju uložiti novca u spot, nastup, promocije, pod uslovom da je pjesma dopadljiva i da znate da pjevate. Tu se naš Javni servis hvata u koštac sa mnogo bogatijim i uticajnijim nacionalnim televizijama, što je u startu autsajderska pozicija. Na Monteviziji je sve skromnije i lakše, ali opet nije prelako, jer izvođači sami snose troškove.

Šta možemo da očekujemo od tvoje pjesme “Ja sam ti san”? Da li je u pitanju vesela pjesma ili balada?

Pjesma je mračna, ali dinamična. Moderna elektronska stvar, potpuno drugačija od dosadašnjih pjesama koje su predstavljale Crnu Goru na Evroviziji. Svakako će ljudima biti osvježenje i mislim da će se svidjeti onima koje vole aktuelne MTV hitove.

Autori numere su Majkl Džejms Daun i Primož Poglajen, koji iza sebe imaju zavidno evrovizijsko iskustvo. Kako je došlo do saradnje sa njima i koliko si zadovoljna krajnjim ishodom?

Oni su me kontaktirali i ponudili tridesetak kompozicija. Odabrala sam jednu koja je odskočila od svih i koja se stvarno rijetko srijeće. Napisala sam svoj tekst, jer mi se predlog njihovog teksta učinio malo nepriličnim za Evroviziju. Matrica je zahtijevala da pjevam drugačije i svi oni koji su imali priliku čuti demo verziju skoro da ne mogu prepoznati moj glas. U svakom slučaju čućete i vidjeti jednu potpuno novu Andreu, što je sigurno dobro. Osoba koja se životno i profesionalno ne mijenja, sigurno ne može opstati u kreativnim vodama.

Možeš li nam otkriti poruku teksta pjesme?

Tekst pjesme je opis jednog sna, a poruka se, iako ja nisam to planirala, poklopila sa ovogodišnjim sloganom Evrovizije koji glasi “usudi se da sanjaš”, a ja ću dodati - čak i nemoguće sne.

Andrea Demirović

Ukoliko pobijediš, da li bi prevela pjesmu na engleski ili bi je pjevala u originalu? Ukoliko bi se odlučila za prevod da li bi ti takođe pisala tekst?

Sigurno bih pjevala pjesmu na našem jeziku, ali mislim da bih se potrudila napraviti i neku adaptaciju na engleskom, zbog svih onih fanova Eurosonga koji od 2009. godine i dalje prate što radim. Koja god pjesma na kraju bude odabrana mislim da je veoma bitno imati i tu englesku verziju, makar bila korišćena samo u promotivne svrhe.

I naravno - kakva su tvoja očekivanja kada je u pitanju Montevizija?

Veoma je važno što postoji neki motiv za muzičare u Crnoj Gori da snimaju i mjesto gdje to mogu da predstave. Nadam se da će Montevizija rasti u narednim godinama. Moja lična očekivanja nisu prevelika, ali bila bih srećna kad bih ponovo branila boje Crne Gore na takmičenju koje okuplja cijelu Evropu.

Daću sve od sebe da nastup ne bude dosadan

Na Evroviziji je, osim pjesme, bitan i scenski nastup i izgled, koliko je po tebi to bitno na Monteviziji? Ko će biti zadužen za tvoj izgled?

Ne znam hoće li bitno uticati na glasove gledaoca, ali daću sve od sebe da nastup ne bude dosadan. Za to će se pobrinuti Zoran Marković Zonjo koji ima zanimljivu ideju i za nastup, ali i za video spot koji ćemo snimati bez obzira pođe li pjesma na Eurosong ili ne. On takođe ima evrovizijsko iskustvo, jer je osmislio spot i nastup “Who Seeja” i Nine Žižić 2013. godine. Oni su tada pobrali simpatije svih, takođe sa jednom svježom i modernom pjesmom. Za moj stajling biće zadužen naš talentovani Lazar Ilić koji kreira haljinu u skladu sa vizijom nastupa.

Bonus video: