"BLACK STAR"

Dejvid Bouvi danas slavi 69. rođendan s novim albumom

Kultni muzičar je poznat po mijenjaju imidža i stila. Njegov album "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" iz 1972. godine ustoličio ga je u veliku britansku i svjetsku muzičku zvijezdu
2 komentar(a)
Dejvid Bouvi, Foto: Beta/AP
Dejvid Bouvi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.01.2016. 06:50h

Britanski rok muzičar Dejvid Bouvi danas slavi 69. rođendan novim albumom "Black Star", poslije tri godine pauze.

Bouvi je krajem novembra objavio prvi singl i spot s novog albuma, čiji je muzika uvrštena u uvodnu špicu i trejler TV serije "The Last Panthers" koja se od oktobra emituje na odabranim kanalima u Evropi.

Novi, 28. album umjetnika ima sedam pjesama, ukupnog trajanja 45 minuta. Pjesme imaju komponente džeza i ritam sekcije poput njemačkog benda "Kraftverk", začetnika elektronske muzike.

Prethodni Bouvijev album "The next day" izašao je 2013. poslije deset godina pauze, pošto je muzičar imao srčanih problema.

Kultni muzičar je poznat po mijenjaju imidža i stila. Njegov album "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" iz 1972. godine ustoličio ga je u veliku britansku i svjetsku muzičku zvijezdu.

Muzičar je inspiraciju za lik Zigija Stardasta našao u stvarnoj ličnosti, britanskom rokenrol pjevaču Vinsu Tejloru koji je poslije nervnog sloma počeo da vjeruje za sebe da je prelazno biće između vanzemaljca i Boga.

Bouvi, čije je pravo ime Dejvid Robert Hejvord-Džouns, objavio je 25 albuma, među kojima su najpoznatiji "Space Odity" (1969), "Heroes" (1977), "Scary Monsters and Super creeps" (1980), "Let's Dance" (1983), "Never Let me Down" (1987) i "Tin Machine" (1990).

Glumio je mnogim filmovima, a najzapaženija uloga mu je u horor filmu "The Hunger" (1983) reditelja Tonija Skota, u kojem su igrale i Katrin Denev i Suzan Sarandon.

Preporučujemo za Vas