Preminula pjevačica Natali Kol

Koristeći savremenu tehnologiju, 25 godine poslije smrti Net "King" Kola, s njim je snimila duet pjesmu "Unforgettable" (Nezaboravna) koja joj je donijela najveću popularnost. Pjesma je bila posljednja na albumu "Unforgettale... With Love" koji se prodao u više od 14 miliona primjeraka
88 pregleda 0 komentar(a)
Natali Kol, Foto: Reuters
Natali Kol, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2016. 18:34h

Pjevačica Natali Kol, kćerka čuvenog pjevača Neta King Kola preminula je danas u 65. godini, javljaju američki mediji, a prenosi Rojters.

Kol je preminula zbog zatajenje srca izazvanog komplikacijama nakon presađenja bubrega i hepatitisa C koji joj je dijagnostifikovan 2008. godine

Dobitnica je Gremi nagrade za čuveni duet sa ocem Net King Kolom "Unforgettable".

Koristeći savremenu tehnologiju, 25 godine poslije smrti Net "King" Kola, s njim je snimila duet pjesmu "Unforgettable" (Nezaboravna) koja joj je donijela najveću popularnost. Pjesma je bila posljednja na albumu "Unforgettale... With Love" koji se prodao u više od 14 miliona primjeraka.

"Natali je vodila žestoku i hrabru bitku i umrla je kako je i živjela – dostojanstveno, hrabro i časno. Naša voljena majka i sestra će nam mnogo nedostajati i ostaće zauvijek Nezaboravna u našim srcima", navodi se u saopštenju koje su potpisali njen sin Robert Jensi i sestre Timolin i Kejsi Kol.

Natali Kol je imala problema s drogama i hepatitisom, zbog čega joj je u maju 2009. godine obavljena transplantacija bubrega. Njena sestra Kerol "Kuki" Kol umrla je iste godine kada je Natali operisana.

Njihov brat Net Keli Kol umro je 1995.

Natali je pod uticajem svog oca počela da se bavi pjevanjem, a prvu audiciju da pjeva s njim imala je sa 11 godina. Net Kol je umro od raka pluća 1965, kada je Natali imala 15 godina.

Karijeru je počela kao pjevačica ar-en-bija (R&B), ali se kasnije preusmjerila na pop i džez standarde koje je njen otac volio. Na albumu "Unforgettable... With Love" obradila je neke od njegovih najpoznatijih pjesama, kao što su "That Sunday That Summer", "Too Young" i "Mona Lisa".

Osim velikog finansijskog uspjeha, taj album joj je donio i šest nagrada Gremi, uključujući i one za album godine, najbolji zvuk i najbolju pjesmu za duet sa ocem.

Karijeru je počela 1975. godine, kada je dobila Gremije za najboljeg novog izvođača i za najbolji ženski R&B vokal. Povremeno je radila kao glumica u televizijskim serijama, ali je stalno govorila da je najsrećnija na turnejama i na koncertima.

U svojoj autobiografiji iz 2000. godine priznala je, međutim, da je godinama imala problema s heroinom, krekom i alkoholom. Godine 1983. provela je šest mjeseci na rehabilitaciji.

Kada je 2008. otkrila da ima hepatitis C, rekla je da je to zbog ranijeg intravenoznog korišćenja droge. Iste godine je kritikovala Akademiju što je dodijelila pet nagrada Gremi pjevačici Ejmi Vajnhaus, koja je bila zavisnik od droga.

Kolova je često bila na turneji tokom većeg dijela svoje bolesti, a bila je na dijalizi u bolnicama širom svijeta.

"Mislim da sam živo svjedočanstvo da možete imati ožiljke. Možete proći kroz teška vremena i opet zabilježiti pobjedu u životu", rekla je tada Natali Kol.

Bonus video: