Ovo je najslušanija pjesma 20. vijeka na internetu

"Rekli su da je preduga i da to neće funkcionisati. Mislili smo, možemo je otkinuti, ali onda neće imati nikakvog smisla. Propustili biste sve različite ugođaje pjesme i rekli smo - ne. Ili prolazi ili ne prolazi"
88 pregleda 0 komentar(a)
Queen, Foto: Printscreen
Queen, Foto: Printscreen
Ažurirano: 11.12.2018. 10:35h

Rekli su da se nikada neće dobro prodavati jer je u prvobitnoj verziji trajala čak sedam minuta, a u posljednoj šest, spominjala je Galileja, Belzebuba i Skaramuče, ali se pokazalo da je pjesma grupe Queen "Bohemian Rhapsody", po podacima diskografske kuće Universal Music Group najslušanija pjesma na internetu 20. vijeka.

Pjesma je nastala 1975. godine i tada se često "vrtjela" na radio-stanicama, a pažnju na nju ponovno je privukao novi film istoimenog naziva. Spot za pjesmu je pregledan 1,6 milijardi puta, objavio je UMG.

Pjesma je krajem 1975. devet sedmica bila na prvome mjestu top liste, što je u to vrijeme činilo trećim hitom sa najdužim periodom na vrhu.

Diskografske kuće EMI i Elektra tada su u Velikoj Britaniji htjele da "otkinu" djelove ove epske pjesme, prenosi agencija Hina.

"Rekli su da je preduga i da to neće funkcionisati. Mislili smo, možemo je otkinuti, ali onda neće imati nikakvog smisla. Propustili biste sve različite ugođaje pjesme i rekli smo - ne. Ili prolazi ili ne prolazi", objasnio je Rožer Tejlor.bubnjar grupe Queen.

I nisu pogriješili.

Diskografska kuća u saopštenju je objavila da je pjesma popularnija od hitova grupe Nirvana "Smells Like Teen Spirit" i grupe Guns N' Roses' "Sweet Child O'Mine".

U filmu "Bohemian Rhapsody" pokojnog frontmena grupe Fredija Merkurija glumi Rami Malek. Film je, navode iz Universala, ovo muzićko remek-djelo približio mlađim generacijama.

Pet sedmica od premijere u bioskopima zaradio je 600 miliona dolara.

Malek je prošle sedmice nominovan za nagradu Zlatni globus za muzičko izvođenje, a očekuje se da u januaru bude nominovan i za Oskara.

Universal je naveo da posljednjih nekoliko sedmica promoviše singl putem svojih stream-platformi.

Po podacima Universala evidentiranim sa streaming servisa poput Spotifyja, Apple Musica i Deezera "Bohemian Rhapsody" bez sumnje je najslušanija pjesma 20. vijeka.

Bonus video: