Kaliopi: Ne štedim se i publika to zna

„Meni je sada Eurosong mnogo bliži, a vjerujem i ja njemu. Sva ta divna druženja ostavila su trag i doprinijeće da se u Stokholmu osjećam, ne samo kao rado viđen gost, već i kao kod kuće”
124 pregleda 1 komentar(a)
Kaliopi, Foto: Privatna arhiva
Kaliopi, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.12.2015. 19:18h

Harizmatična makedonska pop diva Kaliopi Bukle publiku širom ex-YU prostora osvojila je svojim jedinstvenim glasom. Njene pjesme “Rođeni” i “Kofer ljubavi” objavljene krajem 80-tih i danas su hitovi, a muzičarka iza sebe ima 13 studijskih albuma. No, za razliku od kolega koji su karijere počinjali 70-tih i 80-tih godina, a danas žive od stare slave, i dalje snima, a nedavno je objavila baladu “Jutro”.

Iako njenu popularnost tokom čitave karijere niko nije mogao da ospori, jedina neostvarena želja pjevačice bila je da učestvuje na Eurosongu. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se domogne evrovizijske scene, to joj je pošlo za rukom 2012. kada je sa numerom “Crno i belo” uspjela da dovede Makedoniju do finala. Nakon tog uspjeha, makedonski Javni servis je i za narednu godinu odabrao Kaliopi da svoju zemlju predstavlja na najvećem muzičkom takmičenju koje će biti održano u Švedskoj.

“Uvijek je velika čast dobiti poziv za predstavljanje svoje zemlje pred širokim evropskim, pa i svjetskim auditorijumom. Iako to uvijek činim svakim svojim nastupom kada sam van Makedonije, ipak je Eurosong mjesto gdje se muzika slavi isto koliko i različitost kultura iz cijelog svijeta”, počinje svoju priču za Vijesti Kaliopi. Pored toga što je ljubitelj ovog takmičenja i što iz Bakua nosi samo lijepe uspomene, pregovora za njen angažman oko ovog festivala je bilo.

“Oni nijesu suštinski, srce odmah kaže da, ali tehničke stvari jesu važne i utiču na kreiranje kompletne i uspješne umjetničke slike”, objasnila je muzičarka koja smatra da je u prednosti nad ostalim takmičarima jer će joj iskustvo koje je stekla 2012. pomoći.

“Meni je sada Eurosong puno bliži, a vjerujem i ja Eurosongu. Sva ta divna druženja ostavila su dubok trag i doprinijeće da se u Stokholmu osjećam, ne samo kao rado viđen gost, već i kao kod kuće”, priznaje Kaliopi.

Pjesma sa kojom je predstavljala Makedoniju 2012. okarakterisana je kao jedna od najtežih za pjevanje, a iako je Eurosong poznat kao festival lakih nota, Kaliopi obećava da će i ovoga puta pjevati zahtjevnu numeru.

“Nijesam navikla na to da štedim sebe kada je muzika u pitanju, a na to nisu naviknuti ni moji fanovi. Oni uvijek od mene očekuju iznenađenje i željni su da ih nečim obradujem. Zajedno sa Romeom Grillom potrudiću se da im i ovaj put priredim pravo muzičko slavlje. Možda je "Crno i belo" pjesma okarakterisana kao teška za pjevanje, ali činjenica je da na mojim koncertima - upravo publika pjeva tu pjesmu više nego ja”, sa ponosom ističe pjevačica.

Njen bivši suprug Romeo Grill bio je zadužen za prethodni hit, a upravo numera “Crno i belo” označila je ponovnu saradnju sa muzičarem koji joj je napisao najveće hitove sa početka karijere. Kako se tim koji dobija ne mijenja, Kaliopi je nastavila saradnju sa Romeom, pa će on biti zadužen i za novu evrovizijsku numeru.

“Mi bezuslovno vjerujemo jedno drugom kada je muzika u pitanju i ono što je najvažniije - ne koketiramo sa trendovima i stilovima, već radimo ono što srce i duša nalažu. U tom pogledu smo totalno neopoterećeni i kreiramo za 2016. zasigurno nešto što će sve obradovati”, obećava Kaliopi.

Muzičarka je svjesna da je pored dobre pjesme, bitna i kampanja u okviru koje će ona biti predstavljena, a ne krije da će iskoristiti kontakte i popularnost koju je stekla zahvaljujući prošlom nastupu.

“Svakako da je ovo veliki projekat na kojem radi i veliki tim. Kod nas postoji stara izreka "Što posijes, to ćeš i požnjeti", pa se najviše oslanjam na trag koji sam ostavila iza sebe i samo ću se nadovezati na tu priču, ostati svoja i dozvoliti ljudima da dotaknu ono što je moje”, zaključuje Kaliopi.

„Jutro”, pjesma za cio život

Kaliopi je nedavno prezentovala numeru " Jutro " za koju je priznala da ju je lakše bilo otpjevati nego preživjeti. Zadovoljna je kako je singl prihvatila publika širom regiona.

“'Jutro' je pjesma koja prolazi i ulazi pod kožu…Ona je definitivno nešto meni jako vrijedno, ljudi to osjećaju i vjerujem da - kao što je meni bila i ostala relikvija, drugi su je tako osjetili. To nije pjesma za jedan dan, već za cio život”, smatra Kaliopi i poručuje da do Eurosonga neće objavljivati singlove.

Bonus video: