Bruno Langer: Buntovnika nema, a razloga je više nego ikada

Pamtim Novu 2000. u Budvi, kad smo svirali s Indeksima. Na hiljade koncerata, a taj mi je ostao u posebnom pamćenju
234 pregleda 5 komentar(a)
Bruno Langer, Foto: Ivan Petrušić
Bruno Langer, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.12.2015. 17:07h

Čudno, ali istinito, kaže Bruno Langer - Atomsko sklonište decenijama je špartalo ovim prostorima i prošlo skoro svaki pedalj bivše Jugoslavije, ali u Pljevljima će prvi put u karijeri svirati na predstojećem dočeku Nove godine. Osim toga ovaj koncert je od posebnog značaja za frontmena Atomskog skloništa jer će bend 2016. ući u 40. godišnjicu postojanja.

"Ne praktikujemo previše te praznične svirke, ali eto pamtim onu Novu 2000. u Budvi kad smo svirali sa Indeksima. Hiljade koncerata sam svirao, ali mi je taj ostao u posebnom pamćenju. Vjerujem da će tako biti u Pljevljima. Posljednji doček smo svirali u Kraljevu, kao poklon koncert kada se desio onaj zemljotres", prisjeća se Langer.

Basista Skloništa je odavno osijedio, ali je još i ranije istakao da će svirati dok je živ. Dok sa svirkama ne prestaje, bend iz Pule nije odavno snimao, ali bi i to uskoro trebalo da se promijeni.

"To su te naše faze, nekad smo znali čak dva albuma godišnje da objavljujemo, a sad smo u fazi svirke. Volimo da se družimo sa ljudima na koncertima i dugo nismo izdali album. Upravo radimo polako na materijalima koji bi trebalo da se pojave na 40. godišnjicu", obećava Langer.

Pričajući o stvarima koje su se promijenile u posljednjih četiri decenije, Langer kaže da je svojevremeno bio buntovnik bez razloga, a danas kad razloga za bunt ima i previše buntovnika nema.

"Dobro, ja sam zašao u neke godine, a još uvijek sam buntovan. Što da radim? (smijeh) I to sa velikim razlogom", tvrdi on.

Za to što bunta nema optužuje prije svega medije, koji po njemu zatupljuju ljude globalno, putem rijalitija i sličnih programa. Bunta nema, kaže on, jer nema ni rokenrola.

"Rokenrol je bio najveća snaga u XX vijeku. Ne samo u muzici, možemo se recimo sjetiti i one Bit generacije. I najveća vrijednost rokenrola je bio bunt, poklič: 'Vodimo ljubav, a ne rat'. Rokenrol je puno toga pozitivnog nosio, a danas ga malo ima u medijima. Postao je ugrožena vrsta i pomalo me podsjeća kad sam bio mlad kako je džez bio dosta avangardna stvar, samo za probranu publiku", priča Langer.

Podsjeća da je rokenrol bio glavni žanr u Jugoslaviji 80-ih, a da zbog današnje konstelacije snaga najviše pate mladi bendovi, koji po njemu nemaju gotovo nikakvu šansu.

"Ja sam za pluralitet ne samo društva, već i kulture. Nisam za diktaturu jednog žanra. Neka postoji ova takozvana estrada, ali treba da se čuje i rokenrol. Danas više nemamo nijednu rok emisiju", žali se on.

Ipak, za Novu godinu neće prvo poželjeti da rokenrol uzvrati udarac. Prioriteti su, u njegovim godinama, neki drugi.

"Kad čovjek zađe u neke godine onda je najveća vrijednost na svim našim prostorima imati zdravlje na prvom mjestu i sreću. Drugo će sve doći. Puno pozitivnih misli i vibracija, da prebrodimo nedaće koje svi dijelimo. Jer putujem dosta i vidim da se svi nosimo sa istim nevoljama", smatra Langer.

Doček Nove godine u Pljevljima će se održati na Trgu 13. jul, a osim Atomskog skloništa nastupiće i grupa Valentino.

Bonus video: