Novi EP Zoon Politikona: Svaka od pet numera je nečiji favorit

“Podržavamo i akciju 'Bučnog psa', da se sav lokalni muzički materijal sabere na jednom mjestu”
0 komentar(a)
Zoon politikon, Foto: Zoran Đurić
Zoon politikon, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.12.2015. 19:59h

Podgorički bend „Zoon Politikon“, objavio je juče novi EP pod nazivom „Pu, spas za sve nas!“, a o tome gdje se može poslušati i preuzeti, za „Vijesti“ je ispričao gitarista i pjevač Ilija Gajević.

„EP je objavljen za crnogorsku platformu 'Bučan pas', pa se na njihovom sajtu sve pjesme mogu besplatno preslušati i preuzeti“, ispričao je on.

Gajević je objasnio i zbog čega su se on i druga dva člana sastava, Jovan Gajević (gitarista i pjevač) iLazar Kojević (bubnjar) odlučili za objavljivanje numera koje se mogu besplatno skinuti.

„Odlučili smo se, kao i do sada, da publici besplatno ponudimo sadržaj, prosto zato što i dalje pokušavamo da dopremo do šire publike, a to je jedini način da se priča proširi na cijelo naše jezičko područje“, kaže on.

„U tom smislu podržavamo i akciju koju je pokrenula ekipa 'Bučnog psa', a to je da se sav lokalni muzički materijal sabere na jednom mjestu i ponudi široj javnosti“, dodao je muzičar.

“Nećemo da se pravimo da smo postigli išta ako to čuje, i stoički istrpi, nekolicina komšijskih kuća pored prostora za vježbanje, mada smo im na tome mnogo zahvalni”, kazao je Ilija

On je istakao da su uz pomoć ovog sajta svoj novi rad uspjeli da prošire i u regionu.

„Vijesti o EP-ju stigle su i do Srbije, BiH i Hrvatske i to nas posebno raduje. Nećemo da se pravimo da smo postigli išta ako to čuje, i stoički istrpi, nekolicina komšijskih kuća pored prostora za vježbanje, mada smo im na tome mnogo zahvalni“, rekao je Gajević.

Prema njegovim riječima pjesme sa EP-ja rađene su u dva studija, a muzičar je pomenuo i saradnike.

„Četiri pjesme su snimane u studiju Ground Loop, a snimatelji i producenti bili su Ivan Pejović i Nikola Vicković. Peta pjesma, pod nazivom 'Želim', snimljena je u studiju Ultrazvuk, Bojana Bojanića, a za nju je početkom godine urađen i spot“, podsjetio je on.

Gajević tvrdi da su sve pjesme podjednako dobre, te da nisu primijetili da publika neku od njih posebno favorizuje, pa to ne rade ni oni.

„Smatramo da je pozitivno to što ovaj EP zaista predstavlja muzički i tematski zaokruženu cjelinu i što smo primijetili da ga je tako i publika prihvatila, pa nismo osjetili da se neko izrazito koncentriše na jednu pjesmu“, tvrdi on.

„ Svaka od pet numera nam je prijavljena kao nečiji favorit“, zaključuje muzičar, a zatim nagovještava da bi fanovi “Zoon politikona”, nakon spota za „Želim“, uskoro mogli uživati i u još jednoj ekranizovanoj pjesmi.

„Početkom sljedeće godine, objavićemo spot za pjesmu 'Pu, spas za nas' pa pretpostavljamo da će je to približiti širem krugu ljudi, mada se nadamo da na tom spotu nećemo stati, jer se ideje već nagomilavaju, samo je pitanje sredstava i truda“, ističe Gajević koji je nedavno putem Fejsbuku stranice benda pozvao i zainteresovane da se pojave u spotu.

Prema riječima gitariste i pjevača za sve pjesme su zaslužni članovi benda, ali je bilo saradnje i sa drugim crnogorskim muzičarima.

„Muzika i tekstovi originalno su djelo sastava 'Zoon politikon'. Oko konačnih detalja na pjesmama mnogo su nam pomogli i naši producenti, a Ivan Pejović je na gitari i gostovao na ovom izdanju, na pjesmi 'Imam plan'“, kaže Gajević.

Jovan ponovo napušta bend, ali ne prije nastupa koji su planirani za početak sljedeće godine

Promocije EP-ja zasada neće biti, ali dok publika uživa u pet studijskih numera, članovi sastava rade na tome da uskoro zakažu i nastupe i sve numere izvedu i uživo pred publikom.

„Svirke su u planu, ali smo veoma ograničeni u izboru kvalitetnog, funkcionalnog prostora, kojih skoro i da nema, tako da je pitanje kada će se steći uslovi za tako nešto. Ipak, nadamo se da ćemo izaći pred publiku početkom naredne godine“, obećao je on.

Prema najavama benda, nakon tih nastupa, Jovan Gajević će ponovo, ovoga puta na duži period napustiti bend.

Publika je početkom avgusta imala priliku da čuje „Pu, spas za nas!“, „Izlizani mozak“, „Ni malo nije malo“, „Imam plan“ i „Želim“ kada je “Zoon politikon” nastupao na krovu KIC-a „Budo Tomović“.

Bonus video: