Verner: Ne postoji klasična i džez, već samo dobra muzika

Prvi put je u ove krajeve došao prije dvije godine na inicijativu Vanje Pantović, kada je za princa Nikolu izveo operetu "Vesela udovica", komad Franca Lehara koji je svojevremeno kralj Nikola zabranio
150 pregleda 0 komentar(a)
Robert Verner, Foto: Boris Pejović
Robert Verner, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.12.2015. 16:48h

Austrijski pijanista i kompozitor Robert Verner nastupiće večeras u podgoričkom "Hard Rock" kafeu i upriličiti za ovaj prostor nesvakidašnji koncert baziran na njegovim i drugim poznatim djelima klasične muzike. Koncert će početi od 22 sata, a pratiće ga bend koji čine Ivan Ivanović (bubnjevi) i Enes Zejnilović (bas).

Biće to njegov četvrti koncert u Crnoj Gori u kratkom periodu, nakon što je ranije ovog mjeseca nastupio dva puta sa baletskom školom "Princeza Ksenija" u CNP-u u Podgorici i u nikšićkom Gradskom pozorištu.

"Već dvije sedmice sam ovdje. Imate prelijepu zemlju, ljudi su divni, dobra atmosfera, restorani... Dobar je osjećaj biti ovdje", priča Verner za "Vijesti" i dodaje da je vrlo zadovoljan kako su prošli prethodni koncerti. Tako je nastupe u CNP-u, kaže, ispratilo oko hiljadu ljudi, a mnogi zainteresovani nisu mogli da dođu do karata.

Svirka u "Hard Rocku" repertoarski neće biti mnogo drugačija, ali će biti prilagođena ambijentu.

"Svaki koncert je novo iskustvo, pa će i ovaj večeras biti drugačiji. Dio repertoara su moje, a drugi dio poznate kompozicije. Uglavnom koristim tu klasičnu bazu na kojoj gradim neočekivane improvizacije, jer za mene ne postoji klasična i džez, već samo dobra muzika", naglašava Verner.

Bečki pijanista je od malih nogu vezan za muziku. Imao je samo četiri godine kada mu je otac, koji je svirao devet instrumenata, dao prve lekcije klavira.

"Kao dijete sam htio da radim u pozorištu, često sam se prerušavao - u indijanca, vatrogasca, konduktera... Mašta je vrlo bitna u muzici. Nema ništa ljepše od prilike da ono što ti je u glavi pretvoriš u stvarnost", ističe Verner.

A on je imao sreću da ostvari svoje snove. Kaže da je svojom veoma uspješnom karijerom zadovoljan ne sto, već hiljadu odsto.

Verner je duži niz godina bio član bečke Državne opere, da bi je 2008. napustio i krenuo na muzički put oko svijeta.

"Austrija mi nije bila dovoljna. Svirao sam širom Evrope, bio u Kini, Japanu... Jer smatram da umjetnik mora uvijek da pomjera granice. U Crnoj Gori sam već treći put, mnogo prijatelja sam stekao ovdje i vaša zemlja je ostavila jak utisak na mene", otkriva on.

Otkriva da je Crna Gora inspirisala i novi komad za veliki orkestar na kojem radi, kao i molitva "Oče naš", a u Baru je nedavno snimio i spotove za tri kompozicije sa svog aktuelnog albuma "Reverie".

Spotovi inspirisani crnogorskim krajolicima biće završeni do kraja godine, a zatim promovisani prvo na ex-YU prostoru i u Beču, a onda i širom svijeta.

Verner voli i da radi sa djecom, pa je boravak u Nikšiću iskoristio da na poziv profesorice Vjere Vuković drži časove polaznicima tamošnje Muzičke škole, iza sebe ima album sa njegovim kompozicijama za sirotišta, projekat koji je podržao i UNICEF.

"U CNP-u je sa mnom na bini nastupilo i 140 balerina i bilo je predivno vidjeti tu djecu kako plešu uz moje kompozicije", ističe on.

Za predstojeću godinu ističe da već ima brojne planove, u januaru ga očekuju nastupi na bečkim balovima kao i posjeta Bijaricu u Francuskoj, ali neće proći puno vremena prije nego što ponovo svrati u Crnu Goru, gdje je već stekao mnogo obožavatelja. Ovdje ga očekuje par gostovanja na događajima vezanim za proslavu deset godina nezavisnosti, kao i koncerti na ljetnjim festivalima.

Za princa izvodio operu koju je kralj Nikola zabranio

Prvi put je u ove krajeve došao prije dvije godine na inicijativu Vanje Pantović, kada je za princa Nikolu izveo operetu "Vesela udovica", komad Franca Lehara koji je svojevremeno kralj Nikola zabranio.

"Jedan od glavnih likova je princa Danilo, koji je prikazan kao plejboj u Parizu gdje upoznaje bogatu udovicu i dobija instrukcije od oca da je oženi da bi sačuvao Crnu Goru od bankrota. Kralj Nikola je zabranio izvođenje tog djela jer je smatrao da će negativno uticati na imidž Crne Gore, a princ Nikola je ukinuo tu zabranu. Iako znam to djelo vrlo dobro, do tada nisam znao skoro ništa o Crnoj Gori, jer je u operi ime zemlje promijenjeno u Pontevedro", objašnjava muzičar.

Iz Japana telefonskoj sekretarici pjevao melodiju da je memoriše

Formulu za rad na novoj muzici kaže da je pozajmio od Jozefa Hajdna - svakog jutra vježba za klavirom i iz toga se često izrodi nova melodija.

"Kad osmislim glavnu temu onda je zapišem poput kuhinjskog recepta i radim poslije na njoj. Bitno je da se uvijek nešto novo stvara. Jednom kad sam bio u Japanu mi je na pamet pala nova melodija, ali nisam imao gdje da je zapišem. Onda sam nazvao na svoj kućni telefon, javila se sekretarica i ja sam ispjevao melodiju kako bih je memorisao", prisjeća se Verner kroz smijeh.

Bonus video: