Adrian Ljuljđuraj opet na albanskom izboru za Eurosong

„Inspiraciju sam našao u pop muzici sa ovih prostora, onome što rade Ćetković, Gibonni. Želio sam da uradim nešto komercijalnije”
64 pregleda 1 komentar(a)
Adrian Ljuljđuraj, Foto: Facebook
Adrian Ljuljđuraj, Foto: Facebook
Ažurirano: 10.12.2015. 20:26h

Ulcinjski muzičar Adrian Ljuljđuraj, nakon trogodišnje diskografske pauze snimio je singl “Jeto dhe ëndërro”, sa kojim će se takmičiti na izboru za albanskog predstavnika na Eurosongu - “Festvali i Kenges” koji će se od 25. do 27. decembra održati u Tirani.

“Pauzu kad je snimanje pjesama u pitanju napravio sam najviše zbog porodičnih obaveza. Sve ovo vrijeme nastupao sam po klubovima, ali sam se zaželio da publici predstavim nešto svoje”, priča za Vijesti Ljuljđuraj.

Za razliku od prethodna tri singla, numera “Jeto dhe ëndërro” je laganija i nije u rokerskom fazonu po kojem je Ljuljđuraj prepoznatljiv.

“U pitanju je numera srednjeg ritma. Inspiraciju sam našao u pop muzici sa ovih prostora i onome što rade Gibonni, Sergej Ćetković, Vlado Georgiev. Moja želja je bila da napravim nešto komercijalnije, a da opet bude slušljivo. Ovoga puta sam radio muziku i tekst, i ovu pjesmu posvetio sam svojim roditeljima koji su mi od početka mog bavljenja muzikom bili najveća podrška”, ispričao je Ljuljđuraj.

Numera je komercijalnija od onoga što je radio do sada, ali Ljuljđuraj otkriva da će ovaj muzički pravac biti novitet na albanskoj sceni.

“Oni ne rade ovakvu pop muziku, pa će moja numera unijeti malo svježine”, tvrdi Ljuljđuraj koji je 2012. pobijedio na takmičenju “Festvali i Kenges” i predstavljao Albaniju na Eurosongu. No, kako kaže, ovoga puta ima ambiciju samo da predstavi pjesmu.

“Ne razmišljam o pobjedi, prosto me je uhvatila nostalgija kad su autorske pjesme u pitanju i želio sam da snimim nešto novo. Kako više nema Top festa na kojem sam učestvovao dva puta, riješio sam da nastupim na ovom, jer nosim lijepe utiske sa te manifestacije. Preslušao sam sve takmičarske kompozicije, ove godine je jaka konkurencija, a ja sa druge strane nastupam sa pjesmom koja je drugačija od svega što se snima u Albaniji, pa će mi i prolazak u finale biti uspjeh”, priznaje Ljuljđuraj, koji ni 2012. kada je sa kolegom Bledarom Sejkom otpjevao numeru “Identitet” i pobijedio na festivalu nije važio za favorita.

“To je bilo potpuno drugačije, imali smo numeru koja je u sebi nosila nacionalni motiv kad je melodija u pitanju”, objašnjava Ljuljđuraj. Tada je njegova i Bledarova pjesma zvučala različito u polufinalu i finalu albanskog izbora.

“I ove godine će sve biti uživo, pratiće me orkestar, ali se u aranžmanu pjesme, ako uđem u finale, ništa neće promijeniti. Orkestar već vježba numeru, a od sljedeće nedjelje i ja ću se pridružiti ekipi i imaću svakodnevne probe”, navodi Ljuljđuraj.

On je 2012. nastupio na Eurosongu u Švedskoj, gdje ide i pobjednik ovogodišnjeg festivala.

“Izgleda da mi je ta Švedska suđena. Učestvujem na festivalu tek kad znam da pobjednik putuje za Švedsku”, našalio se Ljuljđuraj.

Možda novi singl izvede i na predstojećim svirkama

Ljuljđuraj, uz pratnju bendova “Crveno i crno” i “Akademia”, do kraja mjeseca ima nekoliko nastupa u “Hard Rock Cafeu”.

Na pitanje hoće li i njegovi fanovi u glavnom gradu Crne Gore imati priliku da čuju kako uživo zvuči numera “Jeto dhe ëndërro”, odgovara:

“Nijesam razmišljao o tome, ali ne bi bilo loše. Čisto da vidim kako publika reaguje na ovu numeru, baš zbog toga što nije slična onome što inače izvodimo na svirkama. Mada, u tom slučaj vjerovatno bismo je prilagodili”, kaže on.

Bonus video: