"Supermen" zabranjen na RTCG

U videu, kojim „VIII2” skreće pažnju na problem raka dojke, u prvom planu je dekolte žene
282 pregleda 34 komentar(a)
VIII2, Foto: Screenshot (YouTube)
VIII2, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.12.2015. 06:39h

Bend VIII2 koji predvodi crnogorski kantautor Vanja Radovanović tek je objavio drugu pjesmu, a video za nju već je zabranjen na RTCG. Naime, Radovanović je obaviješten da spot za numeru “Supermen” ne zadovoljava kriterijume Javnog servisa, mejlom koji je potpisan sa "urednik redakcije Muzičkog programa RTCG" (ovu funkciju obavlja muzičar Slaven Knezović).

“Za razliku od privatno-komercijalnih medija Javni servis ima svoj pravilnik o emitovanju autora i izvođača koji pored niza propisa obavezuje uredništvo na određene standarde. Nažalost, ovaj tvoj novi projekat ne možemo prihvatiti za emitovanje i to nije samo moj lični stav, već kompletne muzike redakcije”, stoji u tom mejlu.

Tokom kompletnog spota "Supermen" u prvom planu je dekolte žene, a videom, koji je snimljen u sklopu projekta ”Crazy Enough To Change The World” dvojice beogradskih entuzijasta, Radovanović je htio da skrene pažnju na problem raka dojke.

Reakcija RTCG pogodila je muzičara, koji je svoje fanove o ovome obavijestio putem Facebooka.

“Reakcije na spot su odlične i u prilično su velikom broju, što je i bila poenta ove kampanje, da u moru svakakvih informacija, poruka o prevenciji raka dojke i obaveznog pregleda, dođe do ljudi, jer smo svi skloni zapostavljanju svog zdravlja. Sve je na granici provokativnosti, što je i osnovna karakteristika gerila marketinga (...) Što se zabrane na RTCG tiče, ne mogu reći da sam razočaran, sa njima sam uvijek imao dobru saradnju i nadali smo se da će nam pomoći da prenesemo tako bitnu poruku, ali u saopštenju koje smo dobili piše da ne zadovoljavamo njihove standarde i da spot neće biti emitovan.

Kako nije saopšteno koji su to tačno standardi, volio bih da me obavijeste”, prokomentarisao je za “Vijesti” Radovanović.

Glavni muzički urednik RTCG-a Slaven Knezović juče se nije javljao na telefonske pozive, niti je odgovorio na SMS, pa smo mišljenje o spotu potražili od generalnog direktora televizije Rada Vojvodića.

“Suština priče je humanitarna, pa iako sam direktor televizije, dugo godina sam bio i urednik, zato smatram da su moje kolege trebale da pozovu Vanju u neku od emisija i emituju spot istovremeno. Onda neka on ispriča o čemu se radi i kako je došao na ideju da snimi baš takav video, koji bi se nakon tog gostovanja emitovao onoliko koliko to odobre muzički urednici koji imaju slobodu da procjenjuju sami i naravno odgovaraju za svoje procjene”, objasnio je Vojvodić, dodajući da on zbog obaveza nije imao priliku da odgleda spot za numeru “Supermen” benda VIII2.

“Nijesam gledao video, ali ne vjerujem da je baš toliko vulgaran da nijesu mogli da ga emituju. Nije bitno u kojoj je državi sniman spot, ovo je opšta priča koja pogađa sve nas i u pitanju je humana akcija.

Meni je mnogo bitnija poruka od sadržine samog videa, sem ako zaista nije vulgarnost u pitanju”, poručio je Vojvodić, uz obećanje da će Radovanović vrlo brzo ovim povodom gostovati na Javnom servisu.

Do tada, Radovanović poziva publiku da na You Tube servisu vidi spot VIII2 - Supermen i da svoj komentar.

“Ili još bolje, da urade ono što je jedino bitno - odu kod ljekara ili podsjete najbliže na važnost pregleda”, poručio je on.

Bonus video: