Bavio se fotografijom, snimao spotove, a sad želi da snima seriju i film

Dizdar je od malih nogu pokazivao afinitet prema muzici, pa je u nižoj muzičkoj svirao klarinet, a nastupao je i na festivalima. Već u srednjoj školi širi svoje vidike kad je umjetnost u pitanju
0 komentar(a)
Filip Dizdar, Foto: Privatna arhiva
Filip Dizdar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.11.2015. 20:36h

Hrvatski multimedijalni umjetnik Filip Dizdar crnogorskoj publici nije poznat samo kao muzičar i brat popularne pjevačice Natali Dizdar, već se sve češće pojavljuje i u ulozi režisera spotova. Dizdar je od malih nogu pokazivao afinitet prema muzici, pa je u nižoj muzičkoj svirao klarinet, a nastupao je i na festivalima. Već u srednjoj školi širi svoje vidike kad je umjetnost u pitanju, pa počinje da se bavi fotografijom, kasnije i video produkcijom koju danas predstavlja kao svoj ozbiljan hobi.

Posljednje što je izašlo iz njegove video radionice je spot benda S.A.R.S. za numeru “Neka te kraj mene”, sa kojima sarađuje već neko vrijeme. Za razliku od prethodnih spotova u ovom je Dizdar u pjesmu uklopio ljubav tako što je više parova pričalo situacije sa kojima se zaljubljeni parovi susreću.

“Kad radim spotove ljubavne tematike, uvijek se trudim da im dam svježu i drugačiju perspektivu. Zapravo mi je uvijek jedna misao na pameti kad radim spot: 'Nije bitno što se priča, bitno je kako se priča'. Više-manje smo sve ljubavne scenarije već vidjeli i teško je izmisliti neku novu situaciju koja se nikome nije dogodila i da će sve iznenaditi. Iz tog razloga sam se odlučio da se maknem od klasičnog pričanje priče i provučem priču jednog para kroz više parova i pokažem sve bitne trenutke u njihovom zajedničkom životu. Takođe, kako se spot bliži kraju, dogode se neke stvari koje ne bi bile moguće u stvarnom životu, što cijeloj priči dodaje neku novu dimenziju koja mi se učinila idealnom za prikazati ljubav, jer i ona na neki način nema granice i svako je doživljava na svoj način”, priča Dizar.

S obzirom na to da mu ovo nije prvi spot za S.A.R.S. i da je između ostalih režirao i videa za pjesme “Dane brojim”, “Ikone pop kulture” i “Klinka”, priznaje da voli da radi za njih.

“Članovi grupe S.A.R.S. mi uvijek daju slobodne ruke oko režije i produkcije pa se mogu posvetiti određenim idejama i nisam ograničen izborom glumca i vremenom. Baš zbog toga mi je teško reći koji mi je njihov spot najdraži. Za svaki spot i snimanje me veže puno lijepih uspomena i teško je reći koje su najbolje, ne bi bilo fer”, ističe Dizdar.

Posljednjih godina mnogo više je posvećen video produkciji, a koliko mu to smeta kad je njegova muzička karijera u pitanju kaže: “Posljednjih pet godina radim spotove za kolege i već ih se nakupilo oko 150 komada. Ometa me jedino zbog toga što nekad nemam toliko vremena da se bavim svojom muzikom, ali radim na tome. Trenutno sam u fazi kad smanjujem rad na spotovima i zapravo se lagano povlačim iz produkcije spotova. Već neko vrijeme želim da se posvetim većim projektima poput snimanja serije i filma, to mi je dugo vremena neostvareni san a ideje su već tu”, otkriva Dizdar.

Tokom tih pet godina, koliko i kao režiser sarađuje sa kolegama, pored lijepih bilo je i teških trenutaka, a na pitanje ko je od njih bio najteži za saradnju odgovara: “Bilo ih je nekoliko, ali mislim da ne bi bilo zahvalno da ih sad imenujem jer uvijek na kraju nađemo neki zajednički jezik i trudim se sa svima da ostanem u dobrom odnosu pa makar se više ne sreli. Nije na meni da osuđujem, nego da probam da nađem neku sredinu po kojoj možemo da funkcionišemo kao tim, uvijek objasnim da sam ja tu prvenstveno da bi im pomogao i da mi je u interesu to da oni izgledaju najbolje što mogu i tako se predstave svojoj publici. To ih uglavnom smiri i onda je lakše raditi. Bitno je da postoji povjerenje između vas i klijenta dok traje snimanje i projekta, a poslije toga ako vibra i dalje nije dobra, svako svojim putem, nema ljutnje”.

Na početku svoje karijere Dizdar je sarađivao sa Aljošom Šerićem pjevačem sastava “Pavel” čiju je pjesmu “Sunce” pjevao na Dori 2010. godine. Godinu dana kasnije, na hrvatskom izboru za pjesmu Evrovizije pjevao je pjesmu koju je za njega pisao Toni Cetinski. No, iako su sarađivali na muzičkom planu, velikim imenima hrvatske muzike do sada nije snimao spotove.

“Sa Aljošom sam bio dogovarao jedan spot, ali se na kraju nismo uspjeli ostvariti saradnju. Što se tiče Tonija Cetinskog, njegovu pjesmu sam samo izvodio na Dori, a čovjeka nikad u životu nisam poznao, iako imamo slične saradnike i imali smo indirektnu komunikaciju nikad se nismo 'ulovili' i pričali o saradnji, ali ko zna, sve je moguće”, nada se Dizdar.

Često su Dizdarevi spotovi na MTV listi Domaćica na prvom mjestu, a o tome da li mu je draže kad je to spot za njegovu pjesmu ili onaj koji je snimao za kolege, kaže: “Drago mi je i jedno i drugo, al' naravno da mi je draže kad je spot za moju pjesmu na prvom mjestu jer sam bio tu od prvog trenutka. Kad pišem pjesmu često u glavi odmah imam i ideju za spot i drago mi je vidjeti kad to sve zaživi jedno s drugim i publici se svidi”, tvrdi Dizdar.

Sa svojom sestom Natali tek je nedavno imao priliku da sarađuje, i to na spotu za pjesmu “Iluzionist”.

“Natali i ja se super slažemo, često se znamo naći i pričati o muzici i bacati razne ideje, isto je bilo i za spot. Imala je povjerenja u mene i snimanje je proteklo super. Uskoro ćemo ga ponoviti za njenu novu pjesmu”, zaključuje on.

Sve je krenulo od fotografije

Još kao student, Dizdar je pokazao i svoj talenat kad je fotografija u pitanju, pa je imao nekoliko samostalnih izložbi. No, danas ima sve manje vremena za ovu granu umjetnosti.

“Zapravo je sve krenulo od fotografije, to je bila moja prva ljubav i intenzivno sam se jedno vrijeme bavio i živio od nje. Radio sam razne reklamne kampanje, radio sam naslovnice časopisa, napravio sam nekoliko jumbo plakata, covera albuma i sličnih projekata ali u zadnje vrijeme više ne fotografišem jer jednostavno, ne stižem. Trenutno od ponedjeljka do petka imam svoj DJ show na Enteru Zagreb, vikendima predajem video produkciju na MPA akademiji, a u međuvremenu povremeno snimim i neki spot i sviram, tako da vremena ili nemam ili ga imam jako malo. Naravno, žao mi je da se ne stižem više baviti fotografijom, ali mi je video trenutno puno veći izazov i više me okupira ”, priznaje on.

Poslije singla “Ljetnja”, vrijeme je za novi album

Dizdar je ljetos pustio u etar singl “Ljetnja”, a uveliko radi na novoj pjesmi.

“Trenutno završavam numeru 'Našao sam te' koja bi trebalo uskoro da izađe, a u planu je i da početkom godine izbacim novi album. Već se nakupilo dosta pjesama od posljednjeg albuma i mislim da je sad idealno vrijeme da se uz nekoliko novih sve okruni jednim novim. Takođe imam super bend i u posljednje vrijeme često sviramo i predstavljamo našu muziku publici. Jedna je stvar slušati muziku sa albuma i Jutjuba, ali kad je izvodimo uživo sve dobije neku novu dimenziju i priču. Cilj mi je za ovu i sljedeću godinu da što više nastupamo i da pjesme za novi album zažive kod publike”, priča Dizdar.

Bonus video: