Bivša članica grupe "Pussy riot u Podgorici: Najviše se postiže malim koracima

Ne očekujem da se može puno postići jednom velikom akcijom... Rusija ima imperijalističke ambicije, čak i u Crnoj Gori
129 pregleda 12 komentar(a)
Marija Aljohina, Foto: Filip Roganović
Marija Aljohina, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.11.2015. 07:51h

Da zatvor ne može slomiti želju za slobodom i pravdom, očigledno je na primjeru Marije Aljohine.

Dvije godine u zatvoru na Uralu nisu poljuljale njen entuzijazam u borbi za demokratiju i ljudska prava. Poručuje da je akcija najbolji način za ostvarivanje prava.

“Ja nisam idealista, već pragmatičar. Ne očekujem da se može puno postići jednom velikom akcijom. Mislim da se najviše postiže malim koracima”, kazala je Aljohina preksinoć u podgoričkoj knjižari Karver.

Akcija za ljudska prava i Centar za ženska prava ugostili su Aljohinu, bivšu članicu ruskog femninističkog pank benda “Pussy Riot”.

Pored razgovora sa Aljohinom, pred prepunom salom, prikazan je i dokumentarni film o suđenju članicama ovog benda.

Grupa “Pussy Riot”, postala je poznata širom svijeta nakon performansa u crkvi Hrista spasitelja u Moskvi 2012.godine. Nakon performansa, tri članice, među kojima i Marija Aljohina, uhapšene su, a ona i Nadežda Tolokonikova i osuđene na dvije godine zatvora, zbog “huliganizma motivisanog vjerskom mržnjom”. Ipak, njihov cilj je bio da “pank molitvom” protestuju protiv “neprirodne” povezanosti vrha pravoslavne crkve sa državnim vrhom, odnosno Vladimirom Putinom.

Loša iskustva i teški uslovi u zatvoru motivisali su ih da nastave borbu za zaštitu ljudskih prava.

“Osoba u zatvoru se ne tretira kao osoba... Naročito su žene izložene svakodnevnom psihološkom pritisku”, ocijenila je Aljokina.

Aljohina i Tolokonikova, nakon izdržavanja kazne, pokrenule su projekat “Justice Zone”.

Njihova organizacija pruža pravnu pomoć političkim zatvorenicima širom Rusije, a njihove aktivnosti fokusirane su i na zaštitu prava žrtava policijske brutalnosti.

“Ovo je dugoročna aktivnost, u odnosu na konkretnu akciju”, dodala je Aljokina.

Ipak, dodaje da sve nije bilo jednostavno. Navodi da u Rusiji ne postoji mehanizam demokratskih protesta, te da im nije bilo dozvoljeno da registruju nevladinu organizaciju.

“Rusija se promijenila od vremena kada smo mi uhapšene do danas. Sada Rusija ima imperijalističke ambicije, čak i u Crnoj Gori”, kazala je Aljohina.

Aljohina se osvrnula i na izbjegličku krizu u Evropi. Smatra da je kriza posljedica idealizovanja Evropske unije.

“Evropa nije kritikovana, a ovo što se događa sada je samo početak posljedica koje proizlaze iz nekritičkog odnosa ka Evropskoj uniji”, rekla je Aljohina.

Ona je rekla da piše i knjigu.

“To će biti naša priča od početka aktivizma, suđenja i izdržavanja kazne, kao i kakva je Rusija nakon našeg oslobođenja”, najavila je Aljokina.

Bonus video: