Nije željela da se uda kao djevojčica, danas se pjesmom bori protiv dječijih brakova

Lani je objavila numeru “Nevjeste za prodaju”, kojom je željela da ukaže na problem avganistanske prakse prodaje i udaje maloljetnih djevojčica
222 pregleda 0 komentar(a)
Sonita Alizadeh, Foto: Facebook
Sonita Alizadeh, Foto: Facebook
Ažurirano: 26.11.2015. 10:05h

Sonita Alizadeh iz Avganistana, danas ima 19 godina. Kada je imala samo deset, njeni roditelji su pokušali da je prodaju, kako bi je udali.

Sonitina porodica je, kada je njoj bilo osam godina, pobjegla u Iran iz ratom zahvaćenog Avganistana. Danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je ostvarila punu stipendiju za studije muzike. Aktivista je i najmlađi ženski reper u Avganistanu.

Lani je objavila numeru “Nevjeste za prodaju”, kojom je željela da ukaže na problem avganistanske prakse prodaje i udaje maloljetnih djevojčica.

Kada su pokušali da je prodaju, nije shvatala šta se dešava, samo se sjeća da je tada dobila pažnju roditelja, jer su joj kupovali novu odjeću.

Pošto je nisu udali kada joj je bilo deset, Soniti roditelji su joj ugovorili novi brak sa muškarcem kojeg ne poznaje kada je imala 16 godina.

Sonitina majka je tada kazala Soniti da mora da se vrati u Avganistan, jer je njenom bratu potrebno 7.000 dolara, za nevjestu, te da bi porodica mogla da dobije 9.000 dolara od Sonitine udaje.

“Nisam mogla da dišem i govorim. Kad mi je rekla da me moraju prodati, majka mi je slomila srce. Shvatila sam da u očima mojih roditelja, u odnosu na brata, nemam nikakvu vrijednost”.

To što je tada doživjela, Sonita poredi sa smrću.

Sonita je odbila da se uda i počela je da snima rep muziku, kako bi ukazala na problem dječijih brakova, kojima je svake godine izloženo 15 odsto avganistanskih djevojčica.

Voljela je Eminema i počela je da piše poeziju i rep stihove, pa na kraju i sama počela da snima pjesme, iako je u Iranu tako nešto zabranjeno da žena uradi bez dozvole vlade.

Inspiraciju za YouTube video za numeru “Nvjeste za prodaju”, Sonita je dobila kada je jedna od njenih proijateljica završila sva u modricama.

“Bila je tiha i nije govorila ništa. Kada sam je vidjela, zamislila sam muzički spot u glavi”.

Taj video je objavljen lani, na njemu Sonita nosi veo I prekrivena je modricama.

Video je prvo kružio internetom, te na kraju završio na avganistanskoj TV. Urađenim je bila zadovoljna čak i njena majka.

Nekoliko mjeseci kasnije, Soniti je ponuđena puna stipendija za studije muzike na akademiji u Juti.

Sonita danas i dalje snima rep muziku i radi kao aktivista protiv dječijih brakova.

“U mojoj zemlji, da bi djevojka bila dobra, ona mora da ćuti, da ne govori o svojoj budućnosti, da sluša roditelje. U mojoj zemlji biti dobra djevojka znači biti poput lutke, sa kojom svako može da se igra. Kad je moja majka donijela odluku da me proda, nisam odustala, jer sam već imala viziju svoje budućnosti”.

Iako je u početku bila noćna mora za njenu majku, koja se udala kada je imala 13 godina, Sonitina majka je danas njena najveća obožavateljka.

Bonus video: