Ne postoji dosadna pjesma, već samo dosadna interpretacija

"Vidim po reakciji hora i njihovoj radosti na probama da lijepa energija ne jenjava. Zadovoljstvo je još veće upravo zato što smo iz koncerta u koncert sve bolji. Ostaje samo užitak prilikom izvođenja gdje se cijeli tim najviše daje. Ako horu nije dosadno, neće ni publici biti", ističe Barjaktarović
231 pregleda 2 komentar(a)
KIC pop hor antifašizam, Foto: Filip Roganović
KIC pop hor antifašizam, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.11.2018. 13:30h

Najpopularniji crnogorski hor - KIC Pop hor spreman je da još jednom u velikoj sali KIC-a Budo Tomović napravi spektakl i to sa programom “Antifašizam - bez dileme”. Deseti jubilarni koncert zakazan je za 29. novembar na datum kad je prije godinu dana sve počelo, a i ovoga puta pored članova hora učestvovaće veliki broj gostiju. Više o jubilarnom koncertu priča Saša Barjaktarović dirigent KIC Pop hora.

Hoće li se deseto izdanje koncerta razlikovati i po čemu od prethodnih?

Koncert partizanskih pjesama slavi mali jubilej i ovo 10. to izdanje mora biti nešto drugačije, ali bazirano svakako na temeljima dobro odabranih numera i lijepog vizuelnog identiteta svake pjesme, pri čemu nas video materijal u toku koncerta na led ekranu prati i zaokružuje cjelinu. Lijep repertoar svakako ne treba mijenjati, već vremenom unaprijediti u svakom smislu, tako da se dobrih stvari treba pridržavati.

Dosadi li Vam da pjevate iste numere i postoji li neka koja se, ne samo tokom proba, već i tokom koncerata mijenjala?

Vidim po reakciji hora i njihovoj radosti na probama da lijepa energija ne jenjava. Zadovoljstvo je još veće upravo zato što smo iz koncerta u koncert sve bolji. Ostaje samo užitak prilikom izvođenja gdje se cijeli tim najviše daje. Ako horu nije dosadno, neće ni publici biti, jer ne postoji dosadna pjesma već samo dosadna interpretacija. Sudeći po više biseva koju publika traži na koncertima i koja osjeća nevjerovatnu energiju koju prenosimo na njih, to nam jasno govori da je strast i dalje prisutna i da definitivno uživamo, a sigurnost u četvoroglasno horsko pjevanje je dovedeno do igre i zadovoljstva. Pjesma koja se mijenja zbog publike na koncertima je obično “Računajte na nas” jer dam prostor da i publika zapjeva. Nevjerovatan je osjećaj kada svi u sali pjevamo.

S obzirom na to da su koncerti bili posjećeni, jesu li za ovaj koji će biti krajem novembra napokon svi došli do karata?

Naravno da nisu, jer potražnja i redovi za kartama nemaju kraj. Dobro je što je tako jer nam je to pokazatelj da ljudi znaju da je projekat “Antifašizam - bez dileme” vrlo uspješan i samim tim izuzetno posjećen. Uvijek se traži mjesto više, a meni kao dirigentu daje izuzetan ponos i motivaciju da budemo na visini zadatka u svakom gradu i na svim koncertima.

Tokom koncerta biće prezentovan i spot za numeru “Bilećanka”. Zašto ste baš izabrali ovu numeru da snimite spot i koliko je bilo teško okupiti cijeli hor za cjelodnevno snimanje?

Moram da naglasim da je ideja za snimanje numere i spota “Bilećanka” bila moja, koju je menadžerka hora Snežana Burzan, sa kojom sam i osnovao hor, odmah prihvatila. To je pjesma koja je u meni oduvijek izazivala poseban emotivni doživljaj, a u horskom izvođenju na koncertima partizanskih pjesama davala i najviše emocija. Uz naš sjajni horski, aranžman koji smo doradili Ivan Tomas i ja, uz izraz koji hor ima, ta pjesma poseban doživljaj nosi i ona traje na koncertima najduže, čak preko sedam minuta. Maksimalno sam je produžio jer je hor i ja najviše volimo. Sa zadovoljstvom su svi članovi prihvatili ideju za snimanjem u studiju i to je bilo jedno emotivno druženje gdje je većina plakala. Takvu emociju želim da izazovem i kod publike, a ova pjesma sa emotivnim nabojem to i pruža.

Svi pjevači hora vole da su na koncertu, ima li selekcije ko će pjevati, a ko mora još da radi?

Nema selekcije, jer su svi dobri pjevači i aktivni na probama. Jedino ih privatne obaveze mogu omesti da ne budu na koncertu. Iako ima preko 20 numera hor ih uigrano i sa lakoćom izvodi, jer ono što voliš i u čemu uživaš se itekako čuje i vidi. Posle devet “partizanskih” koncerata nema mjesta za greške. Posebno uživam na koncertima, jer sam siguran u hor i njihovu odličnu interpretaciju.

Jeste li sa ovim koncertom završili priču Antifašizam - bez dileme ili će ih biti još?

Nadam se da nećemo skorije završiti ovaj fenomenalni projekat “Antifašizam - bez dileme” jer je cilj da se svaki grad Crne Gore posjeti i da se sjetimo teškog, a ujedno i lijepog prohujalog vremena, naše mladosti i tekovina NOB-a. Ovaj muzičko - scenski spektakl je prepoznat po kvalitetnom izvođenju i lijepom audio- vizuelnom ugođaju gdje učestvuje blizu 200 izvođača, više horova, ansambala, grupa i prilično je zahtjevan u svakom smislu, a ujedno itekako posjećen. Radujem se svakom narednom izvođenju partizanskih pjesama.

Galerija

Bonus video: