ZARAĐUJU, ALI I DAJU DRŽAVI

Bend "One Direction" za porez plaća više i od Facebooka

Bend “One Direction”, koji je zaradio prošle godine 73,7 miliona funti, za poreze državi je morao da plati čak 8,24 miliona funti
0 komentar(a)
One Direction, Foto: Shutterstock
One Direction, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2019. 16:28h

Albumi, karte za koncerte i reklame glavni su izvori prihoda benda “One Direction”, koji je zaradio prošle godine 73,7 miliona funti, ali je za poreze morao da plati više i od društvene mreže Fejsbuk - čak 8,24 miliona funti. Pet članova, uključujući i Zejna Malika koji je bend napustio u martu, prije nego što su platili porez pokupili su prihod od 45,4 miliona funti, što je deset puta više nego godinu ranije. Njihova kompanija 1D Media morala je zato da državi plati 8,24 miliona funti, prestigavši tako Fejsbuk koji je za naplatu imao 4,33 miliona.

Ako računamo zaradu preko okeana, račun za takse benda “One Direction” bio je 10,5 miliona funti, ostavljajući momcima profit od 34,9 miliona. Rezultati pokazuju veliki uspjeh u odnosu na 2013. godinu, kada je bend zaradio samo 3,7 miliona funti, nakon što su za takse platili 1,1 milion.

 Porast zarade nastao je zahvaljujući rastu prodaje njihovih izdanja sa 49 miliona na 73,7 miliona, dok su troškovi smanjeni sa 44,3 na 28,4 miliona. Ipak, zarada će neminovno opasti uskoro, jer članovi benda namjeravaju da započnu svoje solo karijere. 

Pet originalnih “One Direction” članova:  Nil Horan, Zejn Malik, Lajam Pejn, Hari Stajls i Luis Tomlinson imenovani su kao jedini vlasnici računa u njihovoj firmi, koja je prijavljena britanskom registru kompanija. 

Grupa je postala poznata po svojim hitovima "What Makes You Beautiful" i "One Way or Another (Teenage Kicks)"