Žena je uvijek bilo malo u rok priči

"Po Americi i mali bendovi koji nisu na MTV-u mogu od toga da žive, a mi ne možemo", kazala je Bo
2 komentar(a)
žene i rok, Foto: Zoran Đurić
žene i rok, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.11.2015. 16:04h

Mada je bilo najavljeno da će se pričati o "ljepšem polu u pop kulturi", na sinoć održanoj tribini održanoj u okviru događaja "Premotavanje" u podgoričkom kulturnom centru "Gavroš" najviše se pričalo o statusu žena u žanrovima koji nisu toliko mejnstrim - poput alternativnog roka i repa.

Tako su učesnice tribine - beogradska kantautorka Bojana Bulatović Bo, njena nikšićka koleginica Jelena Zvicer, Snežana Nikčević iz hip hop organizacije "Bit" i Iva Malešević iz radija "Krš" zaključile da su sami pravci kojim se bave diskriminisani na ovim prostorima.

"Rok je u Jugoslaviji taman dobio pažnju, da bi sa raspadom zemlje bukvalno preko noći nestao. Sama ta stvar kojom se bavimo je diskriminisana. Žena je uvijek bilo malo u toj priči, ali smo ipak imali Boye - žene koje su svirale rokenrol na svoj način, koje su svoje pjesme plasirale i koje su izgledale onako kakve one jesu", istakla je Bo.

Ona je kazala da su na Balkanu društvene okolnosti drugačije nego na Zapadu.

"Po Americi i mali bendovi koji nisu na MTV-u mogu od toga da žive, a mi ne možemo", dodala je rokerka.

I ona i Snežana Nikčević kazale su da od kolega muzičara nikada nisu doživjele diskriminaciju.

"Nikad lično nisam imala osjećaj da sam kao žensko ugrožena u toj hip hop ekipi. Čak suprotno, uvijek sam imala ogromnu podršku od muškaraca oko mene. Mislim da je veći problem što nemamo u svijesti da smo sposobne da uradimo nešto i što je generalno u Crnoj Gori jako teško da stati imenom i prezimenom uz ono što radiš ako to ne prihvata šira masa", kazala je Nikčević, koja je poslije saradnice Who See klape Labije druga reperka u Crnoj Gori.

"Moji prvi nastupi su se zasnivali na tome da dokažem da žensko može da ima energiju u rokenrolu kao muškarac. Trudim se da doprem do što više ljudi, jer nije alternativa što manje pregleda na YouTubeu", kazala je Jelena Zvicer, koja je uvjerena da crnogorska publika ima sluha za publiku, a dokaz za to vidi u festivalima poput Lake festa, čiji je PR.

Malešević iz radija Krš smatra da se na radijskim talasima uglavnom pušta, slična mejnstrim muzika.

"Mi smo volonteri pa nam ne znači ništa hoćemo li zaraditi od toga i pustiti novu pjesmu nekoga ko je trenutno popularan. Krš je tu da prenese svaku dobru ideju koja postoji, da se čuje glas svih onih koji su napravili svoje male organizacije i koji se bave nekim lijepim stvarima. Meni je žao što domaćih autorki ima jako malo. Nadam se da će se pojaviti i da ćemo sarađitivati i gurati ih", istakla je ona.

Bulatović je kazala da se mora imati u vidu i status žena van muzike.

"Žene su na Balkanu dobile pravo glasa tek poslije 2. Svjetskog rata. Vjekovima je žena bila niže biće. Ljudi se sprdaju sa 8. martom, a ja ga slavim i beskrajno sam zahvalna tim ženama koje su ga omogućile, koje su se borile, jer zahvaljujući njima ja danas sjedim ovdje, idem sa gitarom i sviram. Mora još dosta da prođe vremena da se to ispere, jer mi i nesvjesno upadamo u stereotipe. Evo u najavi za ovaj događaj je pisalo 'ljepši pol'. Što smo mi ljepši pol, viđi što si lijep", kazala je Bo pokazavši na voditelja programa Đorđija Njunjića, izazvavši smijeh u publici.

Bonus video: