Cerović: Publika je željna kvalitetne muzike

Jedan od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike Danijel Cerović za “Vijesti” govori o novim angažmanima i saradnji sa proslavljenim producentom Norbertom Kraftom, dobitnikom nagrade ‘Grammy’
84 pregleda 0 komentar(a)
danijel cerović, Foto: Milos Deretich
danijel cerović, Foto: Milos Deretich
Ažurirano: 27.11.2018. 08:59h

Nakon transkribovanja i snimanja Bahovih Engleskih svita za dvije gitare, koje je jedan od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike Danijel Cerović uradio zajedno sa Goranom Krivokapićem, na red je došao lautista Silvijus Leopold Vajs, kao i novi, treći po redu, Cerovićev ugovor sa poznatom izdavačkom kućom Naxos records.

“Saradnju sa renomiranim izdavačem započeo sam 2013. godine, kao član Crnogorskog gitarističkog dua. Uzbuđen sam što ću nastaviti da sarađujem, ovoga puta kao solista, sa proslavljenim producentom Norbertom Kraftom, dobitnikom nagrade ‘Grammy’. On je producirao i prve dvije ploče sa Bahovim Engleskim svitama, kao i više stotina ploča za klasičnu gitaru, ali i različite anasamble, pa su njegovo znanje i iskustvo od posebnog značaja u našoj saradnji. Važno je istaći i fantastične akustične i tehničke uslove snimanja u crkvi Sv. Hrizostoma u Nju Marketu pored Toronta gdje će se odvijati i moje sledeće snimanje”, kazao je za “Vijesti” gitarista koji je imao nekoliko stotina nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama kao i u dvoranama širom svijeta.

Muzikom najznačajnijeg lautiste barokne ere Cerović se bavi već neko vrijeme i, kako je kazao, oduvijek je znao da ga taj projekat čeka.

“Vajs je bio Bahov savremenik, kolega i prijatelj i svakako bi se mogle povući paralele između njihovih stvaralaštava. Njegov opus kompozicija za lautu je od neprocjenjive vrijednosti, a samo se manji dio izvodi. Uživam u svakom momentu transkribovanja muzike iz barokne tabulature za lautu i korstim se faksimilom londonskog manuskripta koji mi je dostupan. Kompletan materijal za CD (izbor kompozicija iz njegovog opusa) sam trasnkribovao i upodobio za klasičnu gitaru. To je uzbudljiv proces, rekao bih logičan nastavak procesa koji je nekoliko godina trajao u projektu aranžiranja i snimanja Bahovih Engleskih svita”.

Naxos je Bahove Engleske svite izdao 2015. i 2018.godine na dva CD-a, a projekat je dobio izvanredne recenzije od vodećih svjetskih magazina i portala za klasičnu muziku, kao što su londonski “Gramophone”, “American Record Guide”, “Soundboard”, “WGBH Radio - Boston” (nagrada za najbolji CD nedjelje), “ClassicsToday”, “Guitare Classique” …

“Program sa Bahovim Engleskim svitama izvođen je na brojnim festivalima i turnejama širom svijeta. Reakcije su uvijek bile pozitivne, emotivne i ako hoćete ohrabrujuće za nas umjetnike da je sav kreativni i organizacioni rad uspio i da je prepoznat. Što se tiče stručne javnosti, stigle su afirmativne recenzije od uglednih svjetskih magazina za klasičnu muziku, i imajući sve to u vidu vjerujem da trebamo biti ponosni na čitav projekat”.

Pored Engleskih svita, koje je snimio sa Krivokapićem, Cerović je kao solista snimio CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija, dok je kao član Duo Amarilli sa mecosopranom Amandom Stojović snimio CD sa muzikom za glas i gitaru. U izdanju Muzičkog Centra Crne Gore sa Goranom Krivokapićem snimio je i CD muzike za dvije gitare.

Snimanje CD-a, smatra Cerović, doprinosi popularizaciji klasične muzike, posebno u zemljama koje nemaju značajnu muzičku tradiciju.

“Klasična, umjetnička muzika predstavlja jednu od najvažnijih tekovina naše civilizacije. Muzika je neposredan univerzalan jezik, dostupan svakom. Muzika nas povezuje i oplemenjuje. Vjerujem da je naš zadatak, da u sredinama kao što je Crna Gora, gdje nemamo značajnu muzičku tradiciju, dodatno promovišemo klasičnu muziku i stvaramo publiku koja je ipak željna kvalitetnih umjetničkih sadržaja naspram jeftinog i komercijalnog, zabavnog programa koji u obilnoj mjeri konzumira”.

CD sa Vajsovim djelima snimiće u Torontu, početkom naredne godine. Za Naxos će, takođe naredne godine, snimiti još jedan CD, sa muzikom Astora Pjacole, kao član dua gitara sa Goranom Krivokapićem.

Bonus video: