Hrvatski M.O.R.T. očekivao topliju dobrodošlicu u Podgorici

"Ovo je muzika, šteta što je većina neće slušati", komentar jednog od posjetilaca između pjesama najbolje opisuje što je hrvatski sastav isporučio sinoć Podgoričanima
73 pregleda 0 komentar(a)
M.O.R.T., Foto: Facebook/M.O.R.T.
M.O.R.T., Foto: Facebook/M.O.R.T.
Ažurirano: 03.11.2015. 06:22h

Hrvatski rok sastav M.O.R.T. je probio led i sinoć prvi put zasvirao u Podgorici u "Montenegro pabu", ali je vjerovatno očekivao topliju dobrodošlicu.

Da li zbog nezainteresovanosti domaćina da ispromoviše svirku (zakazana za generalno "mrtvi" ponedjeljak, a koja je recimo na Facebook stranici lokala najavljena svega sat vremena prije početka, dok "event" nije ni postojao) ili podgoričke publike za ne toliko poznat bend, izlazak rokera iz Sinja dočekalo je tek desetak ljubitelja gitarskog zvuka. Nije pomoglo ni što su muzičari čekali do pola 12 da počnu sa svirkom, koja je na kraju više izgledala kao javna proba.

"Ovo je muzika, šteta što je većina neće slušati", komentar jednog od posjetilaca između pjesama najbolje opisuje što je hrvatski sastav isporučio sinoć Podgoričanima. "Nema veze, ovako je intimnije", odgovorio je kroz smijeh pjevač Ivan Katić, čijem bendu slaba posjećenost nije smetala da pruži odličnu, energičnu, pravu rokenrol svirku.

Desetak posjetilaca istinski je uživalo u žestokom ritmu M.O.R.T.-a i režećim gitarama u stilu The Stoogiesa i MC5, "bengujući" i skačući dok su se ređale pjesme uglavnom sa aktuelnog albuma benda "Odjel za žešće". U pjesmama pobjednika banjalučkog Demofesta 2013. nema puno filozofije - direktna i bučna svirka (pjevač je upozorio prisutne da čuvaju uši) u klasičnom rok formatu, red bluz i pank uticaja, preko kojih je Katić pjevao na površini često komične stihove, koji pak ispod kriju slojeve bunta protiv učmale balkanske svakodnevnice. Vrlo rijetko bi buku i brzinu prekidale laganije numjere koje podsjećaju na radove njihovih sunarodnika iz grupe Pips, Chips & Videoclips. I pored toga što postoji već deset godina, M.O.R.T. na bini krasi klinačka energija i vedrina, pa su se u gotovo drugarskoj atmosferi između numera često smjenjivale šale između frontmena i publike.

"Dobro veče, jel me čuju oni tamo iz posljednjeg reda", poručio bi Katić, na što bi dobio odgovor jednog od prisutnih: "Ćao, ja sam Bane. Ovo je Boško, ovo Ilija...".

M.O.R.T. je preksinoć svirao i u Nikšiću, a prethodno je bio najavljen i koncert u Herceg Novom koji je ipak otkazan zbog protesta Demokratskog fronta održanog u subotu.

Bonus video: