Mi smo čudni ljudi, smijemo se često

Nadamo se dobrom druženju, dobrom tulumu, a daćemo sve od sebe da se atmosfera zakuva dok ljudima ne popuste sve kočnice, tako da se dobro svi zakotrljamo i izđipamo. Rokenrol!
2 komentar(a)
M.O.R.T., Foto: Facebook/M.O.R.T.
M.O.R.T., Foto: Facebook/M.O.R.T.
Ažurirano: 31.10.2015. 19:21h

Sve popularniji hrvatski pank-bluz sastav M.O.R.T. nastupiće 1. novembra u nikšićkom "NK pabu", a dan kasnije u "Montenegro pabu" u Podgorici. Sastav iz Sinja trebalo je da zasvira sjutra i u Herceg Novom, ali je nastup odložen zbog protesta Demokratskog fronta u tom gradu, a po saopštenju benda najvjerovatnije će se desiti 8. novembra.

"Nadamo se dobrom druženju, dobrom tulumu, upoznavanju novih zanimljivih ljudi i onda afterpartiju. A daćemo sve od sebe da se atmosfera zakuva dok ljudima ne popuste sve kočnice, tako da se dobro svi zakotrljamo i izđipamo. Rokenrol!", kazao je gitarista M.O.R.T.-a Bože Blajić, koji nastupa pod pseudonimom Zvrk.

Šira javnost za bend je čula tek nakon deset godina rada i njihove pobjede na Demofestu u Banjaluci 2013, a bubnjar Milan Mijač otkrio je za "Vijesti" što im je ta titula donijela.

"Ponajprije vrhunsko iskustvo, veliko prijateljstvo sa Demofestom, ogroman štit iskustva od nastupanja na ogromnom stejdžu do intervjua... A na kraju, dobili smo 10 dana u studiju 'Mc Pavarotti' i tako dolazimo do 'Odjela za žešće'", istakao je on.

"Odjel za žešće" je prvi zvanični album benda, nakon demo izdanja "Vrhunsko dno" iz 2012. "Odjel za žešće" objavila je prošle godine "Croatia Records", a sa njega su se izdvojili singlovi "Tango", "Pas" i "Meni" koji su se visoko kotirali na regonalnim top listama.

"Reakcije na 'Odjel za žešće' su ispale neočekivano predobre. Svi su ga ishvalili, baš čudno", priča bubnjar.

Na pitanje da li već rade na novom materijalu, pjevač Ivan Katić aka John odgovara da novi materijal radi na njima.

"Proganja nas. Ne možeš da se sakriješ, čovječe! Borimo se, oblikujemo ga, udaramo, mlatimo, znojimo se. Hah, good times! Plan nam je da sviramo što više, širimo krug, ljudski i geografski", ističe on.

Pjesme M.O.R.T.-a uglavnom karakterišu humoristični tekstovi, a Zvrk kaže da je to zato što su čudni ljudi, pa se smiju često.

"Humor je jako dobar alat za preživljavanje u apsurdu, uz humor je lakše narugati se realnostima i samom sebi da se ne bi shvatili previše ozbiljno, pa da prestanemo da se smijemo. Samo se vi smijte, nama nije do ničega", objašnjava gitarista.

Pokušavamo da pr***mo u vjetar savjete

Mada se na uglavnom komičan način bave svakodnevicom, pjevač M.O.R.T.-a svom bendu ne želi da lijepi etiketu angažovanog, bar ne "u pomodnom smislu", s obzirom na to da je ova titula u posljednje vrijeme sve popularnija.

"Mi smo četiri rendom pojedinca, obični momci koji se trude da se izraze kroz rokenrol. Kroz taj kanal onda progovaraju naše svijesti i podsvijesti, utisci iz svakodnevice, priče sa putovanja na druge strane, ljubavi, prijateljstva, nade i strahovi", istakao je Ivan Katić.

Gitarista hrvatskog benda kaže da jesu angažovani, ako to znači "govoriti što te muči".

"Ali teško bi se moglo reći da smo aktivisti, sad da vučemo ljude za rukav i govorimo kako da žive i što da rade. Pokušavamo da prdnemo u vjetar par savjeta, pa oni koji imaju oči nek čuju, a koji imaju uši neka vide", objasnio je Blajić u razgovoru za “Vijesti”.

Članove benda okupila želja za mijenjanjem svijeta

M.O.R.T. je nastao 2003, a pjevač Ivan Katić otkrio je da je članove okupila želja za mijenjanjem svijeta. Kockice su se, kaže, sklopile jedne ljetnje noći oko logorske vatre.

"Nas četvorica i još nekoliko zakukuljenih likova. Dogovorismo se da je svijet postao prezlo mjesto i da ga trebamo mijenjat kroz muziku, poeziju, obrazovanje, alternativnu medicinu, ekspanziju uma i upoznavanje svijeta, učitelja i prijatelja. Onda je zakukuljene likove mater zvala na večeru, a nas četvorica smo ostali, zaboravili o čemu smo ono pričali i naposljetku osnovali bend", prisjetio se on.

Bonus video: