Zele Lipovača snimio pjesmu sa Tonijem Martinom

Kad razmišljam o prošlom izdanju, moja procjena je da sam, što se tiče Balkana, uranio bar dvadesetak godina
408 pregleda 1 komentar(a)
Zele Lipovača, Foto: Privatna arhiva
Zele Lipovača, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.10.2015. 17:07h

Autor, gitarista i producent Sead Zele Lipovača uveliko radi na svom solo albumu. Frontmen jednog od najpopularnijih ex-Yu rok sastava - Divlje jagode za taj projekat pripremio je uglavnom instrumentalne kompozicije.

“Nakon dvije godine finog mučenja, posao privodim kraju i nadam se da će do Nove godine sve biti gotovo. Album je konceptualni i instrumentalno-vokalni, iako su od 12 numera samo tri vokalne, a na ostalih devet moja gitara priča priču o velikim ličnostima i događanjima koji su obilježili istoriju čovječanstva”, otkriva za Vijesti Zele.

Album je snimao u Zagrebu, Švedskoj, Londonu, a mastering će se raditi u decembru raditi u Torontu. Na jednoj od kompozicija koja je sa vokalom, Zeletu će gostovati Toni Martin, nekadašnji pjevač benda Black Sabbath. Zele otkriva kako je došlo do saradnje sa njim:

“Kako sam ja sve, samo ne balkanski autor, ali i ozbiljan svirač na električnoj tamburi sa šest žica, nije bilo problema da moj manadžer dogovori saradnju sa Tonijem. Poslao sam mu više numera, među kojima je bilo objavljenih, ali i novih u demo obliku. Mislio sam da je njegov izbor pjesme najbolji način da dobijem ono što publika, na ovoj maloj planeti, od Tonija Martina očekuje. On je izabrao pjesmu "Kada te netko spomene", koja će se u engleskoj verziji zvati "Missing You". Nakon što je preslušao numere, otvorila se mogućnost realizacije i druge pjesme, ali to još ne mogu da potvrdim”.

Solo projekat ne znači da će odustati od benda Divlje jagode, iako je kaže, teško predvidjeti koliko će biti zahtjevno raditi uporedo više stvari.

"Danas je u svijetu normalno da mnogi poznati umjetnici rade više projekata istovremeno. Ako bih presabrao prvih 35 godina, ne postoji period u kojem sam ja, kao lider zanemario bend, bez obzira na sve projekte i obaveze koje sam imao. Šta će biti sutra: Ko to može znati, samo neki stoper ljut”, kroz smijeh poručuje sagovornik Vijesti.

Iako je od posljednjeg albuma Jagoda “Biodinamička ljubav” prošlo skoro dvije godine, Zele smatra da je o reakcijama publike na njega još rano govoriti.

“Kad razmišljam o tom albumu, moja procjena je da sam, što se tiče Balkana, uranio bar dvadesetak godina, tako da je nemoguće očekivati ozbiljniju reakciju publike nakon godinu ili dvije. Ako je pjesmama, kao što su “Jedina moja”, “Krivo je more”, “Zauvijek tvoj”, “Let na drugi svijet”, “Marija”, trebalo u prosjeku deset do 15 godina da postanu u pravom smislu riječi “hitovi”, onda sa procjenom uspjeha posljednjeg albuma vjerojatno nisam daleko od istine. Kako je sve oko mene prilično šareno i veselo, ne zamaram se sa pronalaženjem odgovora za tu neobičnu pojavu”, kaže Zele.

Ne mora da piše nove pjesme za bend jer “ima ih punu vreću” i “sve čekaju da budu snimljene”.

“Iako na posljednjem albumu ima sigurno još nekoliko pjesama koje su zaslužile da budu objavljene kao singlovi, odlučio sam da radim novu i ovih dana sam u studiju. Možda je neobično, ali radi se o prilično poznatoj starogradskoj pjesmi. U svakom slučaju, biće zanimljivo gledati što će se desiti. Da ne bih išao "grlom u Jagode”, biće snimljen i spot, a promocija će biti najkasnije do kraja novembra”, obećava on.

Anita može biti uspješna u regionu

Jednu od najpoznatijih pjesama Divljih jagoda, “Mariju” nedavno je prepjevala crnogorska pjevačica Anita Popović.

“Kako sada stvari stoje, sa Anitom nastavljam saradnju i mislim da bi ona uz moju malu pomoć mogla biti prilično uspješna u cijelom regionu. Trenutno sam u pregovorima sa izuzetno talentovanom mladom pjevačicom iz Hrvatske, pa ćemo vidjeti hoće li šta biti od te saradnje na kraju”, priča Zele.

Bonus video: