Vlatko Stefanovski večeras u Nikšićkom pozorištu

Stefanovski je počeo da svira gitaru sa 13 godina, da bi kao stariji tinejdžer osnovao grupu „Leb i sol“, koja je postala jedno od najvećih imena na ex-Yu muzičkoj sceni i sa kojom je izdao 14 album
2 komentar(a)
Vlatko Stefanovski, Foto: Grad teatar
Vlatko Stefanovski, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 09.10.2015. 11:40h

U okviru X nikšićkog Gitar festa večeras će u Nikšićkom pozorištu nastupiti renomirani makedonski muzičar Vlatko Stefanovski.

Stefanovski je počeo da svira gitaru sa 13 godina, da bi kao stariji tinejdžer osnovao grupu „Leb i sol“, koja je postala jedno od najvećih imena na ex-Yu muzičkoj sceni i sa kojom je izdao 14 albuma. Bend je svirao poseban stil muzike, mješavinu makedonskih tradicionalnih neuobičajenih ritmova i tadašnjeg roka.

U novije vrijeme Stefanovski ima vrlo uspješnu solo karijeru, a u saradnji sa gitaristom Miroslavom Tadićem izdao je albume „Krushevo", „Live in Belgrade", „Treta majka" i „Live in Zagreb".

Napisao je muziku za film ’Gipsy magic’, koji je režirao Stole Popov, kao i za turski film ’Journey to the sun’ režisera Yesima Ustaoglua, koji je osvojio dvije nagrade na berlinskom filmskom festivalu 1999.godine.

U posljednjih nekoliko godina svirao je i snimao u Francuskoj, sa grupom „Koreni“ koju je osnovao klavijaturista Bojan Zulfikarpaši. Član je grupe „Balkan horses band“, a sa „Vlatko Stefanovski triom“ u zadnje vrijeme nastupa širom svijeta, prepoznat po svojoj jedinstvenoj gitarskoj tehnici i tonskoj boji.

Jubilarni deseti Gitar fest počeo je krajm septembra koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra sa kojim je nastupio Davide Đovani Tomazi, prošlogodišnji pobjednik nikšićkog Međunarodnog festivala gitare.

Bonus video: