Državi odgovara raspirivanje nacionalnih tenzija da skrene pažnju sa siromaštva

“Sa jedne strane imamo mitropolita koji kune najgorim kletvama svakog ko je u opoziciji njegovim političkim ubjeđenjima i koji je često po sudovima zbog nacionalizmom inspirisanih govora mržnje, a kao njegovu antitezu imamo raščinjenog sveštenika koji takođe potpaljuje nacionalnu mržnju i udara bespomoćne starice"
9 komentar(a)
Hostis, Foto: Privatna arhiva
Hostis, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.09.2015. 14:32h

Crnogorski death/thrash metal sastav Hostis objavio je novi, drugi singl “In The Shadow Of The Crucified” sa predstojećeg debi albuma, a pjesma se može poslušati na YouTube servisu. Pjesma je nastala još 2010, kao i bend koji čineSrđan Mišović (vokal), Miloš Klikovac (gitara) i Aleksandar Dragojević (bas).

Mišović je u razgovoru za “Vijesti” otkrio da je album, čiji se izlazak očekuje do kraja godine, konceptualan i posvećen borbi protiv dogme i indoktrinacije u svim socijalnim aspektima današnjeg društva. Dok se bend u većini pjesama bavi političkom demagogijom, u ovoj numeri se dotao religijske.

S obzirom na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, čini se da nisu mogli da nađu bolji momenat za lansiranje novog singla.

“Sa jedne strane imamo mitropolita koji kune najgorim kletvama svakog ko je u opoziciji njegovim političkim ubjeđenjima i koji je često po sudovima zbog nacionalizmom inspirisanih govora mržnje, a kao njegovu antitezu imamo raščinjenog sveštenika koji takođe potpaljuje nacionalnu mržnju i udara bespomoćne starice. Te dvije frakcije su u sukobu, koji se ponekad manifestuje i u fizićkim obračunima, ceremonijama sa kordonima policije koji zabranjuju jednima ili drugima vršenje istih, a primjeri navedenog su mnogobrojni, poput incidenata uoči paljenja badnjaka na Cetinju, do onog u Dragovoljićima u Nikšiću”, ističe Mišović i dodaje da je uvjeren da iza svega stoji država, kojoj odgovara raspirivanje nacionalnih tenzija kako bi skrenula pažnju sa aktuelnog siromaštva naroda i bogaćenja oligarha iz kriminalnog miljea koji su bliski vlastima.

Pjevač smatra da je hrišćanstvo u suštini miroljubiva religija, ali da postoji i mračna strana medalje.

“Zanimljivo je kako jedna dosta pozitivna religija u teoriji, u praksi ima dosta iskrivljenih tumačenja, često i od strane ljudi koji je predstavljaju. Inspiracija naslova leži u činjenici da crkva kao svoje osnovno obilježje koristi simbol mučenja i nebrojenih smrti, uključujući i smrt samog čovjeka čiju riječ navodno prati i u njegovoj sjenci živi daleko od njegovih učenja. Primjeri vjerske indoktrinacije i njena eksploatacija za postizanje državnih/ličnih ciljeva su kroz istoriju mnogobrojni... Tu je i ultimativno svetogrđe, sve prisutnija pedofilija”, objašnjava Mišović.

Pjevač je naglasio da “In The Shadow Of The Crucified” nije usmjerena na hrišćanstvo u globalu, već samo na njegove negativne aspekte.

“Nas je najviše zanimala ta harizmatska moć religije koja je u stanju da pokrene ogromne narodne mase, ispirajući im mozgove i šaljući ih u međusobne pokolje, inicirajući međunarodnu mržnju - dakle, njeni sociološki aspekti”, dodaje on.

Bonus video: