Vatra: Muzika nam znači život

Frontmen popularnog hrvatskog benda Ivan Dečak, najavljuje novi singl i spot “Sve je tišina”, album i priča o 20 godina karijere
327 pregleda 0 komentar(a)
Svaki novi singl im je ujedno i najdraža pjesma: Vatra, Foto: Mare Milin
Svaki novi singl im je ujedno i najdraža pjesma: Vatra, Foto: Mare Milin

Hrvatski pop-rok bend “Vatra” objaviće krajem sedmice singl “Sve je tišina”, kao još jednu najavu novog albuma. Frontmen sastava Ivan Dečak je tim povodom za Vijesti pročao o ovoj pjesmi o međuljudskim osnosima, dvadesetogodišnjici sastava, inspiraciji koju crpi iz životnih situacija...

“Singl izlazi u petak, 15. februara, a istoga dana publika će imati priliku da vidi i spot za tu numeru koju je režirao Vladislav Jovanović Gonzo. ‘Sve je tišina’ je četvrti singl kojim najavljujemo naš deseti studijski album.

Pjesma tematski obrađuje međuljudske odnose i to u smislu ‘pravih se riječi uvijek kasno sjetimo’”, objašnjava Dečak. Bend je osnovan krajem prošlog vijeka, tačnije 1999. kada je objavljen prvi album “Između nas”, a ove godine proslaviće jubilej - dvije decenije od osnivanja. Rođendan će obilježiti novim pjesmama i koncertima.

“Recimo da je koncert u Zagrebu centralni događaj proslave, pošto istog dana objavljujemo i album. Međutim, plan je do kraja godine posjetiti što više gradova u regiji, tako već sada na koncertnoj mapi imamo dogovorenih petnaestak nastupa, između ostalog u Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani”, pohvalio se Dečak.

Kad iz današnje perspektive gleda karijeru “Vatre”, sagovornik Vijesti tvrdi da ne postoji trenutak u karijeri koji bi voljeli da promijene. “Sve što se dogodilo trebalo je i da se desi, kako bismo danas bili upravo tu gdje jesmo i to što jesmo”, kaže Dečak.

“Ponosan sam na činjenicu da smo još u gotovo neizmijenjenom sastavu, da smo nastali u gradu koji prije nas nije imao nijedan bend koji je izdao album (Virovitica), ponosan sam i na to što smo još uvijek gladni znanja i istraživanja svega oko predivne muzike koja nam znači život”, ne krije Dečak.

Čak ne može ni da izdvoji detalj koji je obilježio djelovanje benda Vatra na sceni.

“Čitavo vrijeme radili smo i radimo marljivo i pošteno, ništa nikome nismo uzeli i ništa nam se nije desilo preko noći. To su samo neka od naših obilježja na sceni”, smatra on.

Većinu pjesama benda Vatra Dečak potpisuje kao autor, a skoro sve su inspirisane životnim situacijama.

“Najčešće moje pjesme govore o ličnim unutarnjim previranjima, borbi sa samim sobom ili o međuljudskim odosima. Jednom prilikom gledao sam prilog na vijestima o tek otvorenom muzeju raskinutih veza u Zagrebu. Činjenica da postoji muzej prekinutih veza i samo mali pogled na eksponate toliko me se urezao u sjećanje da sam istog trena napisao pjesmu ‘Tremolo’, inače naš duet sa Damirom Urbanom”, podsjeća Dečak.

Prekretnica u njihovoj karijeri bio je hit “Tango”, zahvaljujući kojem su stekli popularnost i u ostalim ex-YU republikama, no za sagovornika Vijesti ne postoji pjesma koju posebno izdvaja.

“Volim da kažem da mi je uvijek svaki naš novi singl ujedno i najdraža pjesma. U tom kontekstu nam je upravo novi singl “Sve je tišina”, koji će publika čuti već prekosjutra, veoma poseban”, zaključuje Dečak.

Vjerovatno jedina grupa koja je dva puta snimala isti album

Dečak ističe da ne žali ni za čim, iako je njegova grupa već sa drugim albumom koji je sniman 2000. godine imala peh. Naime, greškom im je tadašnji tonac izbrisao kompletan materijal. Zato je album “Anđeo s greškom” snimljen opet dvije godine kasnije, pa je Vatra vjerovatno jedina grupa koja je dva puta snimala isti album.

“Kod priče o tom albumu možemo iskoristiti onu staru narodnu ‘što te ne ubije to te ojača’. Naš producent greškom je izbrisao naš kompletan drugi album, dan prije nego što je potpuno završen. Snimali smo ga u izolaciji, zimi na ostrvu Krku i bilo je to zaista mukotrpno. Kada smo shvatili što se desilo, srušio nam se svijet, mi smo tada bili dvadesetogodišnjaci i izgubili smo sve”, prisjeća se Dečak.

“Međutim skupili smo snage, snimili sve ponovno i na kraju dobili ugovor tadašnje najjače izdavačke kuće ‘Dallas Records’, u kojoj smo i danas, a album je osvojio i novinarsku nagradu ‘Crni mačak’”, navodi sagovornik Vijesti.

Bonus video: