Disciplin A Kitschme bacila publiku u plesni trans

I pored kratkotrajne kiše i činjenice da se od sinoć naplaćivao ulaz, utisak je da drugo veče Bedema okupilo više publike nego prethodno
65 pregleda 3 komentar(a)
Disciplin A Kitschme, Foto: Privatna arhiva
Disciplin A Kitschme, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.09.2015. 06:38h

Kultni beogradski rok sastav Disciplin A Kitschme nastupom koji je obilježio drugo veče Bedem festa još jednom je pokazao zašto važi za jednu od najboljih koncertnih grupa na ex-Yu prostoru.

Uz bubanj, bas, električnu usnu harmoniku i dva vokala, već osijeđeli Dušan Kojić Koja i ekipa su stvarali magiju na bini bacivši publiku u plesni trans, rokerski bučno i elektronski precizno i u ludom ritmu bez prestanka, svojim "heavy bass bluesom". Publika je uzvraćala uzvikujući lako pamtljive parole iz pjesama, poručujući da se slaže sa Kojom da je "buka u modi" i tri decenije nakon izlaska istoimene pjesme.

Bilo je to više od festivalskog nastupa, dvočasovni koncert Discipline, uz bis na zahtjev publike, ispratilo je i staro i mlado, a mogli su se čuti od aktuelnih singlova do pjesama sa početka Kojine karijere.

I pored kratkotrajne kiše i činjenice da se od sinoć naplaćivao ulaz, utisak je da drugo veče Bedema okupilo više publike nego prethodno.

Na glavnoj bini dominirao je irski folk zvuk. Još jedan beogradski bend, Irish Stew of Sindidun, prvi put je zasvirao u Crnoj Gori i njihova kombinacija pank roka i irskih tradicionala toplo je primljena od nikšićke publike, a da i mi konja za trku imamo kad je u pitanju ovakav zvuk pokazao je lokalni Willie and the Groundskeepers, svirkom dostojnom grupa sa mnogo većim stažom. U publici su se našle neizbježne zastave Škotske i Irske, dresovi Seltika, a gitarista Mihajlo Bulajić na binu je izašao u kiltu.

Scenu grada piva i čelika dostojno su reprezentovali Off Duty, koji zvuči uigranije nego ikad i za to je nagrađen jednočasovnim nastupom tokom kojeg su poručili: "Petra Šundića (direktor festivala) za gradonačelnika", kao i mladi Voodoo koji je otvorio drugo veče festivala.

"Bedem fest raste i neka nastavi tako. Nema niko šanse protiv Petra Šundića, evo čak je i kiša stala", poručio je Bojan Kandić, frontmen Off Dutya. Njegov bend je pored svojih pjesama odsvirao i "Jovanu" sugrađana DST-a, a gitarista te grupe Veljko Vučurović im se pridružio na bini dok je publika skandirala njegovo ime.

"Nema što, ostalo je još da pjevam sa Josipom Lisac", našalio se nakon svirke Vučurović, koji je prve večeri festivala gostovao i grupi Dža ili bu, a sjutra će na Bedemu svirati sa još jednim bendom čiji je član - Autogenim treningom.

Nikšićkoj publici predstavili su se i pobjednici festivala Omladina Tevarbulebra, Zaječarske gitarijade Syleth i beogradski Stvor. Kao i prethodno veče, program je zatvorio strani bend, a ovog puta su to bili britanci Xander & The Keys.

Na Elektro stejdžu za razliku od prethodne večeri dominirao je uglavnom tehno zvuk. U unikatnom ambijentu amfiteatra na Bedemu gdje je smještena ova bina publiku su rasplesali domaći DJ-evi Marek Tripkowsky i veteran Goran Ivanović, kao i gosti iz Srbije Heckler DJ'z, trio čiji je set bio inspirisan old skul zvukom Čikaga i Detroita.

Bonus video: