Osvajači: U Nikšiću je prava rokerska publika

Novi album smo studiozno radili tri godine, snimali smo ga i miksali u četiri studija na četiri strane svijeta, i siguran sam da će se svidjeti publici jer nas vraća korijenima
95 pregleda 4 komentar(a)
Osvajačii, Foto: BOJAN TRAILOVIĆ
Osvajačii, Foto: BOJAN TRAILOVIĆ
Ažurirano: 03.09.2015. 20:14h

Kragujevačka hevi metal bend “Osvajači” nastupiće 12. septembra u okviru “Sport festa” u Nikšiću . Druženju sa publikom pod Trebjesom, posebno se raduju članovi ovog sastava, jer kako kaže frontmen Zvonko Pantović Čipi, znaju da u tom gradu imaju prave fanove. “Davno smo svirali u Nikšiću , prije više od 10 godina. Znamo da je to prava rokerska publika, imamo tamo dosta fanova, tako da nije slučajno što ćemo 12. septembra svirati u tom gradu”, ističe Čipi.

Pored poznatih pjesama sa albuma “Krv i led” i “Sam”, publika u Nikšiću imaće priliku da čuje i neke nove numere. Među njima su singlovi “Pakleni put”, “Glorija”, “Tragovi”, “Sad je na mene red”, kojima su i prekinuli decenijsku diskografsku pauzu. To što nijesu puno boravili u studiju, Čipi pravda velikim brojem koncerata.

“Osvajači su puno na putu, dosta smo svirali po Americi, Evropi, i ove pjesme smo snimali u pauzama između turneja, kad god bi našli vremena. Album smo studiozno radili, posljednje tri godine i siguran sam da će se svidjeti publici jer nas vraća našim korijenima. Ovaj projekat snimali smo i miksali na četiri strane svijeta, u četiri studija zato je kompletan proces ovoliko i trajao”, navodi Pantović.

Album “Sve što tebi nisam rekao” donijeće 10 pjesama i jednu od njihovih najpoznatijih balada “S kim čekaš dan”, kao bonus.

“Tu baladu smo snimili na engleskom jeziku. Tekst je napisao naš prijatelj iz Čikaga, aranžman smo prilagodili, ali ostaće balada”, otkriva Pantović i dodaje da Osvajačima nikad nije bio cilj da rade za inostrano tržište.

“Sviramo za naše ljude koji vole tvrđi rok i stvaramo na našem jeziku jer ja tako najbolje mogu da se izrazim. Nikad nam nije bio cilj da gradimo karijere van, a nova verzija pjesme “S kim čekaš dan” više je eksperiment. U inostranstvu imamo dosta prijatelja, čak smo jedno vrijeme i živjeli u Americi, tako da smo mogli da snimamo albume za njihovo tržište, ali mislim da je jedan singl dovoljan”, tvrdi Pantović, dodajući da i publika sa Balkana i te kako zna da uživa u tvrđem zvuku.

“Da nije tako Osvajači ne bi opstajali na sceni 25 godina. U prvo vrijeme mi smo i bili perjanica hard rok zvuka, sa zdravim tekstovima. Takav će biti i ovaj naš album”, obećava Pantović, i navodi da im u početku nije bilo lako da izbore svoje mjesto “pod suncem”.

“Tada ste imali ukupno šest diskografskih kuća, pa nije bilo lako bendu iz Kragujevca da dobije prostor i povjerenje. Bile su popularne grupe Bijelo dugme, Parni valjak, EKV, nije bilo lako snimiti uspješan sigl, a ne čitavu ploču kakva je bila naša prva “Krv i led”. Danas je mladim bendovima mnogo lakše jer svako može da snimi CD, ako ima novac”, smatra Pantović.

Novi album će izaći, kaže, za mjesec dana, a objaviće ga nova izdavačka kuća “Pop Music” kojoj će ovo biti prvo izdanje. Uprkos tome što je diskografija skoro mrtva, a što njihovo izdanje objavljuju novajlije, Pantović negira da je Osvajačima teško da nađu izdavača.

“Mislim da bi svaki želio da u svojim redovima ima Osvajače. Mislim da je kad su izdavači u pitanju mnogo teže novim bendovima, ali danas zahvaljujući Internetu za dobru muziku nema prepreka, pa savjetujem mladima da samo vrijedno rade i budu uporni, napreduju, a kvalitet će svakako isplivati”, zaključuje Pantović.

Odrasli smo na muzici Smaka

To što dolaze iz Kragujevca odakle i grupa “Smak”, publiku nikad nije zbunjivalo.

Međutim, Čipija su često upoređivali sa nedavno preminulim prvim pjevačem Smaka , Boriom Aranđelovićem.

“Više su nas upoređivali zbog visine glasa, jer je Boris bio poznat po velikom rasponu i visokim lagama, a i ja sam karijeru gradio na takvom pjevanju. No, kad je zvuk u pitanju tu nije bilo što za porediti jer Smak je imao jedinstvenost. Osvajači su ipak su druga generacija, sa drugačijom idejom. Članovi grupe Smak su bili naši idoli, na njihovoj muzici smo odrastali i mnogo naučili od njih”, ne krije Čipi.

Bonus video: