Prva noć Bedema posvećena teškom gitarskom zvuku

Ovogodišnji novitet na Bedemu je i kamp, u koji su posjetioci počeli da postavljaju šatore još prekjuče. Cijene pića i hrane su pristupačne rok publici, uglavnom nešto niže nego na većini sličnih festivala. Tako voda košta euro, sokovi, pivo i kratka, žestoka pića euro i po, osim "Jack Danielsa" koji košta dva eura. Novac se mijenja za kupone u vrijednosti od euro, euro i po i dva eura.
112 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2015. 21:48h

Rokenrol je ponovo oživio Nikšić - šesto izdanje nikšićkog Bedem festa otvoreno je juče u 18 časova svečanim defileom Vojnog orkestra Crne Gore iz centra ovog grada do tvrđave po kojoj je festival dobio ime, gdje će se do sada najveća i najozbiljnija epizoda ove manifestacije održavati i naredna tri dana.

Prvo veče festivala bilo je besplatno za sve posjetioce (ulaznica za ostala tri dana košta 15,a dnevne karte pet eura) i posvećeno prije svega teškom gitarskom zvuku. Hedlajner prve noći Bedem festa bio je beogradski pank rok sastav Dža ili bu, jedan od koncertno najaktivnijih bendova u Srbiji, koji je u Nikšić svratio u okviru svoje turneje po regionu. Beogradski rokeri i nikšićka publika su stari znanci, a sinoć su još jednom pokazali koliko imaju energičan odnos, dok su se ređale šutke i horsko pjevanje uz pjesme kao što su "Ustani i kreni", "Metak", "Živeo Staljin"...

Frontmen Nebojša Simeunović Sabljar i njegova ekipa iskoristili su priliku da predstave i neke od novih numera koje Dža ili bu priprema za predstojeći album "Sedma sila", a našlo se mjesta i za bis od par pjesama na zahtjev publike. Tokom pjesme "Ustani i kreni" Beograđanima se na bini kao bekvokal pridružio gitarista nikšićkog pank benda DST Veljko Vučurović, koji će im gostovati na novom izdanju. Bilo je i onih iz publike koji su pokušali da preskoče ogradu i nađu se na njegovom mjestu, a nakon jedne takve situacije došlo je do koškanja u publici, ali su se strasti ubrzo smirile.

Svoju prezentaciju imala je crnogorska metal scena - veterani Vizant kojima je na nekoliko pjesama za klavijaturama gostovao direktor Bedem festa Petar Šundić, death metal sastav Abhoth koji je imao svoju prvu svirku i promociju debi EP-a koji nosi naziv benda, lokalni Mangrov koji je bio predstavnik Bedem festa na prošloj Zaječarskoj gitarijadi i barski Rikavac. Oni su pokazali da je domaća metal scena još uvijek vitalna i da su se pojavila neka nova lica na koja se u budućnosti može ozbiljno računati.

Prvi su na Bedemu zasvirali Slaven Ljujić i Saša Stojanović sa prijateljima, dok je publika još punila prostor pred binom. Na glavnoj bini je nastupio i mladi nikšićki bend Rock In Peace, a program koji je gotovo od starta kasnio sat vremena je zatvorio Alex Kelman, elektro pop sastav iz dalekog, hladnog Sibira koji je predvođen istoimenim frontmenom uz dvije harizmatične pjevačice predstavio svoju mješavinu gitarske buke, toplih, popičnih refrena i plesnih ritmova.

Imanje Petrovića pod Bedemom, gdje je ove godine smješten glavni program, donijelo je novo, veliko prostranstvo festivalu u odnosu na usku tvrđavu, koje je bilo teško popuniti i pored besplatnog ulaza prve večeri, mada je i sinoćni lajn ap festivala bio najmanje atraktivan u odnosu na ostale festivalske noći. Organizatori su od glavnog stejdža ka Bedemu sagradili strme, uske stepenice do novog Electro stejdža, sa čijeg vrha se prostire predivan pogled na glavnu binu i okolinu.

Na Electro stejdžu oni najizdržljiviji su do ranih jutarnjih časova plesali uz setove DJ-eva Irona, Angela, Pas Manita, Peka i finaliste internacionalnog Soundclash DJ takmičenja koje će se krajem godine održati u Las Vegasu - Bocha, koji je i pored toga što je pomenuti uspjeh postigao sa fanki haus zvukom odlučio da publici servira dabstep miks.

Još jedan ovogodišnji novitet na Bedemu je i festivalski kamp, u koji su posjetioci počeli da postavljaju svoje šatore još prekjuče. Do kraja prve večeri tu je bilo nekoliko desetina šatora, dok je pored napravljena Fun zona gdje su posjetioci mogli da sjednu, opuste se i odigraju koju partiju pikada. Cijene pića i hrane su pristupačne rok publici, uglavnom nešto niže nego na većini sličnih festivala. Tako voda košta euro, sokovi, pivo i kratka, žestoka pića euro i po, osim "Jack Danielsa" koji košta dva eura. Novac se mijenja za kupone u vrijednosti od euro, euro i po i dva eura. Što se tiče hrane, dostupni su: pljeskavica, vješalica, pileće bijelo - sve po cijeni dva eura.

Galerija

Bonus video: