Bono Voks postao najbogatiji muzičar na svijetu

Par koji ima četvoro djece takođe posjeduje vikendicu na francuskoj mediteranskoj obali i stan vrijedan deset miliona funti na vrhu San Remo zgrade na Menhetnu, koji im je prodao nekadašnji šef kompanije "Apple" Stiv Džobs
60 pregleda 10 komentar(a)
Bono Voks, Foto: Beta/AP
Bono Voks, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.09.2015. 16:38h

Kao pjevač grupe U2, Bono Voks je sa svojim prijateljima iz benda prodao preko 170 miliona ploča. Muzika mu je donijela neslućeno bogatstvo, ali ni približno onoliko koliko njegova ulaganja u Facebook od 2009.

Tokom sedmice kada će U2 krenuti na novu evropsku turneju dionice Facebooka koje 55-ogodišnji pjevač posjeduje dostigle su vrijednost od blizu milijardu funti. To čini Bona najbogatijom pop zvijezdom na svijetu, ispred ser Pola Makartnija koji je "težak" 730 miliona funti (preko milijardu i 600 hiljada eura) i Madone od 520 miliona funti (preko 712 miliona eura).

Kada ne stvara hitove, Bono je pronicljiv biznismen, a najviše je na biznis sceni aktivan kroz Elevation Partners, firmu koja je posvećena akcionom kapitalu, a koja je dobila ime po jednoj od pjesama U2-a. Bonova firma je prije šest godina kupila 2,3 odsto dionica Facebooka za 56 miliona funti. Sada je njegovo parče kolača vrijedno 940 miliona funti (preko milijardu i 288 miliona eura).

Za razliku od nekih kolega, Bono je još od prvih koraka grupe U2 držao finansijska pitanja pod kontrolom. Zato danas putuje svijetom u privatnom avionu, posjeduje jahtu vrijednu deset miliona funti, a u njegovom rodnom gradu Dablinu možete ga vidjeti kako vozi "maserati". Među brojnim vozilima koja posjeduje je i električni automobil "tesla".

Bono , pravo ime Pol Hjuson, živi sa svojom 54-ogodišnjom suprugom Alison Hjuson u ogromnoj vili u najbogatijem dijelu Dablina, koju je spojio sa susjednom kućom 2004. plativši za to tri miliona funti.

Par koji ima četvoro djece takođe posjeduje vikendicu na francuskoj mediteranskoj obali i stan vrijedan deset miliona funti na vrhu San Remo zgrade na Menhetnu, koji im je prodao nekadašnji šef kompanije "Apple" Stiv Džobs. Zajedno sa gitaristom U2-a Dejvidom Evansom Bono posjeduje i hotel "Clarence" u Dablinu.

Jednom su ga finansijski eksperti nazvali "najgorim investitorom na svijetu", ali sve su prilike da će se Bono posljednji smijati. Pjevač ipak često pokušava da umanji vrijednost bogatstva koje posjeduje.

"Osjećao sam se bogatim još kad sam imao 20 godina i kada mi je moja supruga plaćala račune. Samo zbog toga što sam bio dio ovog benda osjećao sam se blagoslovenim", izjavio je ranije pjevač, koji je odrastao u jednom od siromašnijih krajeva Dablina.

Bonus video: