10. Guitar art summer fest: Muzika inspirisana crnogorskim melosom oduševila publiku

Većina umjetnika koja je došla na Festival u Herceg Novi predstavila je muziku i kulturu iz svoje zemlje
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2015. 12:58h

Koncertom Srđana Bulatovića, Darka Nikčevia, Dragoljuba Đuričića, Vili Ferdinandija, Slavena Turuskovića i Borisa Nikčevića na Trgu od muzike u Starom gradu sinoć (četvrtak) je završen 10. Gitar art summer fest (GASF).

“Uživao sam na sceni i u svakom tonu. Bilo mi je važno da predstavim svoje i Darkove autorske kompozicije i osjetim reakciju publike, koja je bila bila divna. To mi je bio najzančajniji test za sadašnje kompozicije koje imam i za neke koje ćemo izvoditi ubuduće”, kazao je Bulatović nakon koncerta, ističući da je “publika najveći kritičar pa je utoliko zadovoljstvo veće što je ovako ragovala”.

“Većina umjetnika koja je došla na Festival u Herceg Novi predstavila je muziku i kulturu iz svoje zemlje . I mi želimo kroz naše autorske kompozicije predstaviti našu kulturu, prije svega u Crnoj Gori , a zatim slijedi najveći izazov kada iz svoje zemlje sa svojim proizvodom predstavite sve to u inostranstvu.Bez veze je poći recimo u Njemačku, i tamo se predstaviti njemačkim kompozitorima”, objašnjava Bulatović njegovu opredijeljenost da mu izvorna crnogorska muzika bude inspiracija i podsticaj za autorski opus.

Navodi da je inspiraciju da koristi naš izvorni melos dobio osamdesetih godina prošlog vijeka od Jovana Jovičića, tada najpopularnijeg gitariste na jugoslovenskim prostorima. “Svirao sam njegove kompozicije „ Makedonska rapsodija“ i „ Vojvođanska svita“ i to je bila na neki način inspiracija da proslije mnogo mnogo godina, možda i decenija, započnem svoju muziku koja je, ne samo pod uticajem crnogorske tradicionalne muzike, nego i pod uticajem modernih pravaca u kome je gitara bila i ostala dominantan instrument. To su prije svega popularni pravci, pop i rok i oni muzički pravci u kojima je gitara prepoznatljiv instrument”, kazao je Bulatović.

Za nastup sa bubnajrom sa Dragoljubom Đuričićem, je kazao da je bilo “veliko iskustvo , ali i čast i obaveza. “Ukrstiti dvije gitare, klasičnu i flamenko koje su zaiste tihe, jedne od najtiših instrumenata , jer od njih je samo tiša lauta, sa bubnjem, violinom, flautom i bas gitarom nije lako.Ali uspjeli smo da napravimo da sve bude dobro”, kazao je Bulatović pojašnjavajući da su kompozicije koje su izveli na 10. GASFu snimili i na njihovom najnovijem kompakt disku Ritmiko, ali sa drugim instrumentima, orjentalnim duvačima i engleskim rogom.

Festivalu želim da napreduje onako kako je napredovao svih ovih 10 godina i biće jedan od najznačajniji, a on to zapravo i jeste najznačajniji festival u regionu.

Dragolojub Đuričić vjeruje da je koncert bio uspješan i zadovoljstv o mu je što je u svom gradu gradu zatvoriojubilarni GASF, “ a nisam gitarista”.

Za njegov nastup na GASFu vezana je i zanimljivost. Umjesto uobičajenih palica koristio je urolane “Kada sam imao upalu pluća bio sam u bolnici 12 dana. Bilo mi dosadno sjedati u krevetu i onda sam urolao snimke pluća i svirao po koljenima. Nije boljelo , a lijepo je zvučalo .Ne mogu svirati palicama, jer se onda klasična gitara ne čuje. Imam taman toliko snage da se osjeti energija, a da nisam gromoglasan da ih ubijam”.

Uz pohvale GASFu koji nije “repriza onog u Beogradu, jer je postao sam za sebe veliki”, Đuričić misli da “Herceg Novi vapi za jednim festivalom uličnih svirača, kada bi svaka pjaceta u gradu imala po neki program. Ističe da bi svoj jubilje 45 godina profesionalnog rada najradije proslavio u Herceg Novom – bubnjarskim spoektaklom na Kanli kuli sa bubnjarima Zagreba, Sarajeva, Skoplja , Beograda i Crne Gore.

Za šest dana Festivala održano je šest koncerata, izložbe, ljetnji kamp gitare i Guitar art Midnight cafe gdje su se svake večeri u bašti Gradske kafane gosti i učesnici festivala predstavljali u nešto slobodnijoj formi.

Galerija

Bonus video: