PRIJATELJI O ARSENU DEDIĆU

Otišao veliki čovjek, pjesnik, umjetnik

"Kada čujem njegov glas s ploče 'Pjevam pjesnike' kako peva Ujevićev 'Odlazak', meni se nepogrešivo plače, pa se ućutim, uvučem se u sebe i čekam da prođu te tri minute. A to je samo jedna od barem 20 njegovih pjesama uz koje se ne može ni razgovarati, ni ćutati, ni biti zajedno, ni biti sam," naveo je Miljenko Jergović
59 pregleda 7 komentar(a)
Arsen Dedić, Foto: Betaphoto/HINA
Arsen Dedić, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 18.08.2015. 07:23h

Otišao je veliki pjesnik, veliki čovjek, veliki prijatelj, jedan muzičar, jedan trubadur i jedan pomalo slikar, rekli su prijatelji i kolege iz bivše SFRJ na vijest o smrti Arsena Dedića.

Malo ko nam je za naših žalosnih povijesti toliko suza izmamio kao Arsen Dedić svojim pjesmama, naveo je književnik Miljenko Jergović u tekstu u Jutarnjem listu.

O, kako se samo plakalo, gdje god se razumijevao ovaj jezik kao svoj materinji, i kako su samo bili raznoliki razlozi za plač nad pjesmama Arsena Dedića. Kada čujem njegov glas s ploče 'Pjevam pjesnike' kako peva Ujevićev 'Odlazak', meni se nepogrešivo plače, pa se ućutim, uvučem se u sebe i čekam da prođu te tri minute.

A to je samo jedna od barem 20 njegovih pjesama uz koje se ne može ni razgovarati, ni ćutati, ni biti zajedno, ni biti sam, naveo je on.

"Iako, nevjerovatno je da umre tako živ čovjek. Mora da se i smrt tome iznenadila. Nikada još u Hrvatskoj nije umro neko ko je bio toliko živ. Previše je to za jedan grob. Jedan pjesnik, i jedan muzičar, i jedan trubadur, i još jedan pomalo slikar. Ako je stvarno umro Arsen Dedić, tada se cijela naša zemlja, od sjevernih do južnih mora, od Atlantika do Urala, pretvorila u grob", zaključio je Jergović.

Izgubili smo velikog čovjeka, rekao je Jutarnjem slovenački kantautor Zoran Predin. "Kad ode takva osoba poput njega uvijek ostane grozna praznina i ne znamo šta će biti dalje. Otišao je velikan i upravo zato je ta praznina tako velika".

"Otišao je veliki pjesnik, veliki čovjek i veliki prijatelj. Otišla je duša koja je moje srce uvijek punila velikom nježnošću", dodala je muzičarka Tereza Kesovija.

Glumac Rade Šerbedžija je na vijest o Dedićevoj smrti rekao da se za Arsenove prijatelje, porodicu, sve one koji su slušali i voljeli njegove pjesme dogodila jedna strašna smrt."Smrt koja sve uništi, koja razori sve oko sebe. Smrt koja te baci u beznađe, smrt koja se dogodi kada padne jedan ovako veliki hrast", rekao je Šerbedžija.

R.I.P Arsen Dedić. Veliki car koji je obilježio jedno vrijeme i napisao mnogo predivnih pjesama, poručio je preko Tvitera pjevač Vlado Georgijev.

U svijetu muzike i lirike niko mu nije ravan i čini mi se da ćemo se dugo načekati prije nego što nam se opet dogodi ovakav umjetnik, rekao je Masimo Savić koji je sa Dedićem snimio duet "Za jednom kapi čistog života".

"Javiše mi da si odustao od daljed druženja sa svijetom. Svijet nikada neće odustati od druženja sa tobom dragi, veliki i jedini Arsene", napisao je na Fejsbuku makedonski umetnik Zafir Hadžimanov.

Hrvatski muzičar Toni Centinski je, takođe preko Fejsbuka, naveo da je druženje sa gospodinom Arsenom bila privilegija, kao što je privilegija bila od njega učiti. "Pamtiću ga kao hodajuću instituciju i enciklopediju. Mislim da je imao toliko poučnih riječi i rečenica da mu ni Gugl nije bio ravan. Cinik sa posebnim smislom za humor", naveo je Cetinski.

"Velika je sada tuga...otišla je istinska legenda ne samo ovog našeg područja, nego legenda svjetskog kalibra... Arsene hvala za umjetnost!", poručio je Đorđe Balašević i na Fejsbuku i Jutjubu postavio "Pjesmu Arsenu".

Legendarni kantautor Arsen Dedić preminuo je sinoć u Zagrebu.