Beskrajni katalog hitova Kerbera

Istinski kuriozitet je da grupa koja je objavila posljednji album prije skoro 20 godina u publici ima fanove koji tada još nisu bili ni rođeni, a koji pjevaju njihove pjesme još s početka osamdesetih godina prošlog vijeka
399 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2015. 13:33h

U nastavku "Ljeta sa zvijezdama" Turističke organizacije Bar, niški Kerber je u sinoć "zapalio" Šetalište kralja Nikole. Njihov furiozni, 135 minuta dugi koncert do egzaltacije je doveo više hiljada posjetilaca, koji nisu štedjeli ni svoja grla, ni svoje dlanove.

Štednje nije bilo ni na sceni - Nišlije su svoj set od prve do posljednje pjesme svirale istim intenzitetom, stvarajući atmosferu klasičnog stadionskog rok koncerta. Goran Šepa Gale je domnirao svojim vokalom, dok je bend svirao "američki", bez greške, još jednom uz sjajan ton podgoričkog Takt-a.

Štimung je podesila već uvodna "Nek’ traje", a za njom su se, kao na pokretnoj traci, smjenjivali vanvremenski Kerberovi hitovi, od "Nebo je malo za sve" i "Mezimac" s početka karijere, preko njihove zlatne faze iz sredine osamdesetih, ovjekovječene u "Od srca sam ti daleko", "Svetlana", "Bolje da sam druge ljubio", "Ratne igre", "Hajde da se volimo", "Svet se brzo okreće"...

Ovaj bend nikad nije skrivao svoje uzore, to je američki prog-rok s razmeđe sedamdesetih i osamdesetih godina XX vijeka, bogate orkestracije i aranžmana: kada citiraju, rade to umješno i "na kašičicu", kao što su sekvence Forinerovog "Dirty white boy" u "Babarogi" ili Led Zep "Rock’n’roll" drum intro u "Čovek od meda".

"Seobe", koje su nekada izazivale paljenje upaljača, sada su bile "iluminisane" smartfonovima. "Igraj sad" bila je tour de force, u kojoj su svi članovi grupe imali prilike da se pokažu.

Pored sjajnog Galetovog pjevanja, nezaboravni ostaju pasaži na klavijaturama Baneta Božinovića, koji je sa Šepom i gitaristom Tomislavom Nikolićem u grupi od prvog dana. Veoma kvalitetnu transfuziju energije Kerber je dobio dolaskom energične ritam-sekcije bubnjar Josip Hartl-basista Zoran Madić, te solo gitariste Nebojša Minić koji je takođe na barskom šetalištu imao efektne solo dionice.

Bogatu zvučnu sliku niškog benda zaokružile su i dvije prateće pjevačice.

Istinski kuriozitet je da grupa koja je objavila posljednji album prije skoro 20 godina u publici ima fanove koji tada još nisu bili ni rođeni, a koji pjevaju njihove pjesme još s početka osamdesetih godina prošlog vijeka.

Grupa je izvela i "Pepeo i prah", pjesmu koju je Gale najavio kao novu, iako je već dvije godine izvode na koncertima. Uvertira eksplozivnog koncerta Kerbera bio je takođe veoma energičan nastup mladog Jovana Aleksića, "Pinkove" zvjezdice iz Podgorice, koji svom sjajnom vokalu iz dana u dan sve više dodaje scensku harizmu.

Galerija

Bonus video: