Sea Dance: Posjetioci festivala trošili prosječno preko 600 eura

Oni tvrde i da je vrijednost promocije Budve, "sada već etablirane kao moderne svjetske turističke destinacije i domaćina najboljeg evropskog festivala, još barem tolika"
15 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Marko Ristić
Sea Dance, Foto: Marko Ristić
Ažurirano: 03.08.2015. 12:40h

Prve procjene pokazuju da je Sea Dance festival doprinio crnogorskog turističkoj privredi sa oko 20 miliona eura, saopštili su organizatori festivala.

Oni tvrde i da je vrijednost promocije Budve, "sada već etablirane kao moderne svjetske turističke destinacije i domaćina najboljeg evropskog festivala, još barem tolika".

"Drugo izdanje festivala zabilježilo je 70% veći porast inostranih posjetilaca. Veliki broj turista doputovao je u Crnu Goru iz čak 40 zemalja svijeta. Najviše gostiju bilo je iz zemalja regiona Balkana, koji su činili polovinu ukupnog broja (48%), iz Zapadne Evrope došla je oko trećina posjetilaca (35%), iz Istočne Evrope 12%, dok su oko 5% činili internacionalni gosti iz prekookeanskih zemalja, od Australije do Sjedinjenih Američkih Država. Turisti su prosječno za cio period boravka trošili 609 eura po osobi, što uključuje potrošnju za smještaj, hranu, piće, ulaznicu, suvenire, prevoz (isključivo u Crnoj Gori) i drugu vanpansionsku potrošnju", navodi se u saopštenju.

Najplatežniji gosti bili su posjetioci iz Zapadne Evrope (Velika Britanija, Francuska, Holandija, Belgija, N​j​ emačka, itd) sa ukupnom potrošnjom od prosječno 843 eura po osobi.

Bonus video: