YU grupa oduševila Barane: Velikani roka praše kao omladinci

Prije bisa, gledaoce koji su ispred bine raširili i transparent “Balkanski ZZ Top”, oduševilo je i nezaboravno izdanje “Crnog leptira”, nezaobilazne lektire svakog početnika rok-gitariste
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2015. 15:12h

Kako je i najavljivano, koncert YU grupe u petak veče na Šetalištu kralja Nikole bio je pravi spektakl koji je na najljepši mogući način otvorio X “Ljeto sa zvijezdama” Turističke organizacije Bar, i koji nikoga u mnogobrojnoj publici nije ostavio ravnodušnim. Kvalitetom svirke i emocijom koju je izazvao kod gledalaca, ovaj nastup YU grupe stoji rame uz rame sa onima koje su na istom mjestu izveli Galija i Kiki i Piloti, a koji su prema nepodijeljenim ocjenama vrhunac desetogodišnje popularne koncertne serije na barskoj marini.

Braća Dragi i Žika Jelić, utemeljivači legendarnog beogradskog benda, zajedno sa sinovcem Petrom Jelićem, gitaristom i bubnjarem Slobodanom Jurišićem, u dvosatnoj svirci prelistali su hronološki cijeli bogati katalog svojih hitova. Njihovo izvođenje bilo je istim žarom kao i na početku karijere, daleke 1970. godine, sa uvodnim setom brzih pjesama, od “Kako to da svaki dan”, a prva balada bila je “Dunavom šibaju vetrovi” koju je horski podržala publika.

Kristalno čistim zvukom, bez ijedne sviračke greške, sa glasovima braće Jelić na koje vrijeme nije ostavilo ni najmanjeg traga, YU grupa je predstavljala svaku svoju autorsku fazu-tu su bile i “Vatra” i “Opasno te volim” iz ranih sedamdesetih, jugoslovenski bluz “More Br. 1”. Oduševljenje publike izazvao je drugi “brzi” set pjesama iz druge polovine osamdesetih, u kojem su bili “Kome se raduješ”, “Zaboravi” sa fascinantnim fade out solom Dragija Jelića. te “Blok”. Vrhunac prvog dijela koncerta bio je “Koktel” –medli tri pjesme poznatiji kao “Kosovski božuri”, tokom kojeg su solo dionice imali basista Žika Jelić i bubnjar Jurišić.”Od zlata jabuka” bila je logičan nastavak ove etno-rok priče, takođe horski podržana iz publike.

Prije bisa, gledaoce koji su ispred bine raširili i transparent “Balkanski ZZ Top”, oduševilo je i nezaboravno izdanje “Crnog leptira”, nezaobilazne lektire svakog početnika rok-gitariste. Premijerno je izveden i klasični delta bluz na tekst Bore Đorđevića, “Radim k’o konjina”, a za bis su ostavljeni provjereni aduti-furiozno izvedena “Čudna šuma”, “Mornar” kojeg je publika otpjevala od prvog do posljednjeg stiha, dok je za sam kraj ostavljena prigodna “Odlazim”.

Na pitanje “Vijesti” koliko u medijima danas ima prostora za ovo što svira YU grupa, a što se sada žanrovski vodi kao klasi ni rok, Dragi Jelić je kazao da situacija nije nimalo ružičasta.

"Nažalost, nema prostora, ova muzika živi uglavnom na koncertima, i time se nanosi nepravda mladim ljudima koji sviraju rokenrol", rekao je gitarista, vokal i kompozitor slavnog benda.

Priznajući “Vijestima” da u grupi nemaju podatak koliko su do sada odsvirali koncerata, Žika Jelić jenajavio da će na jesen u Hali sportova na Novom Beogradu Yu grupa koncertom proslaviti 45 godina rokenrola. Odličnu audio-video produkciju koncerta potpisao je podgorički “Takt”. I uvertira rok spektakla bila je na nivou, “Ljeto sa zvijezdama” je otvoreno izložbom specijaliteta barskog kraja, prije svega vina i maslina, kao i meda i suvenira.

"Imali smo do sad najveći broj štandova, ukupno 45, na kojima su vrijedni vinari i maslinari prikazali gostima Bara plodove svog rada, a to im je bila prilika i da zarade, prodajući direktno proizvode turistima. Yu grupa je odsvirala nezaboravan koncert, a sjajan utisak na publiku ostavili su i naši muzičari koji su bili na bini prije njih, operska pjevačica sopran Aleksandra Vojvodić Jovović koja je pjevala romanse u pratnji profesora Aleksandra Basaraba , i Katarina Bogićević", rekla je “Vijestima” direktorica TO Bar Neda Ivanović.

Nepotpuna evidencija

U intervjuu za Radio-Bar i na početku svirke, rečeno da je ovo prvi koncert YU grupe u Baru, a isto je “Vijestima” kazao nakon koncerta i Žika Jelić, no, to ipak nije tačno.

Brojni su svjedoci da je YU grupa u ovom gradu svirala i na proljeće 1990, u Domu kulture, na promotivnoj turneji za album “Tragovi”, kada je sa njima još bio ritam gitarista Bata Kostić.

Galerija

Bonus video: