NOVI PROJEKAT DUŠANA ĐUROVIĆA I FILIPA FERDINANDIJA

Funny Badlands: Treba svirati, uprkos svemu

„Ovo što radimo, bez pomoći institucija i bez novca, valjda nekom može da bude motiv”
101 pregleda 0 komentar(a)
Funny Badlands, Foto: Privatna arhiva
Funny Badlands, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.07.2015. 20:07h

Dušan Đurović i Filip Ferdinandi, javnosti poznati kao članovi benda „Antonio Sanchez i kurvini sinovi“ i autori hit pjesme "Pirsing" o Rašku Konjeviću, pokrenuli su projekat „Funny Badlands“. Đurović je objasnio da je „Funny Badlands“ prerija iz koje svakih stotinu godina procvjeta žuto drveće, a da su korijeni muzičkog pravca ovog benda duboko skriveni u bluzu.

„Kreće se između indi-popa i neo-kantrija. Na trenutke sirov kao najljući Big Džo Vilijams, na trenutke nježan kao najnježniji Džon Frušante, uglavnom napušten kao čitav Nik Kejv, 'Funny Badlands' ovim elementima dodaje još jedan, jasno vidljiv, bez obzira da li se njegova prerija gleda prekrivena snijegom ili spržena suncem. Taj detalj, to je žuto drveće Funny Badlandsa“, ispričao je on.

Đurović je osnovao ovaj bend nakon 10 godina u novinarstvu i brojnih saradnji sa crnogorskim muzičarima, pošto je odlučio „da sve odje*e i snimi album“. U tome mu je, kaže, pomogao „dugogodišnji student medicine i ovisnik o tabletama za smirenje“, Ferdinandi.

Đurović dodaje da su njih dvojica u izolaciji i uz pomoć nekoliko prijatelja, za deset dana snimili album 'No Regrets' koji će biti objavljen krajem avgusta.

“Na dosadašnjih nekoliko nastupa sam izvodio većinu pjesama, dok su mi se na par numera pridružili Filip Ferdinandi na mandolini i Isidora Glišić na melodici", kaže Đurović, koji je svirao u Beogradu, Zrenjaninu i Valjevu.

Novinar, pjesnik i muzičar, koji se u septembru sa svojom djevojkom seli na Island, je o snimanju albuma rekao: „To je najčudniji period u mom životu. Radili smo po deset sati dnevno, ne vodeći previše računa o preciznosti i tačnosti, koliko da zabilježimo energiju i priču. Svaka pjesma je planeta za sebe. Ima svoju gravitaciju i atmosferu koje utiču na ritam i zvuk.“

„Funny Badlands“ je objavio tri singla i spot za pjesmu „My Baby Is Goining To Iceland“. Na albumu će biti sedam pjesama, a u planu su još tri spota.

Đurović i Ferdinandi, sa bubnjarem Zarijom Pavićevićem čine bend „Antonio Sachez i kurvini sinovi“. Album te grupe, nazvan „Ništa bez krvi, sperme i govana“ uskoro treba da bude snimljen, a izaći će početkom septembra.

„Imamo ludi plan da snimimo album za četiri dana u studiju 'Groundloop' pod dirigentskom palicom producenta i multi-instrumentaliste Ivana Pejovića. Sve se svira uživo, nema peglanja i ostalih gluposti. Samo nas trojica i muzika na kojoj radimo posljednjih pola godine“, nagovještava Đurović i dodaje da će zatim “snimiti par spotova i zatvoriti tu priču”.

“Ono što bi meni mnogo značilo, je informacija koja će doći do klinaca koji vježbaju po podrumima i sobama. Ovo što mi radimo, bez pomoći institucija i bez novca, valjda nekom može da bude motiv, jer je toliko toga na sceni, a zapravo nema ničega. Umjesto praznih priča i traženja krivca, treba pržiti po instrumentima, uprkos svemu...“, zaključio je on.

„Antonio“ sjutra na Sea Rocku

Đurović, Ferdinandi i Pavićević, odnosno „ Antonio Sanchez i kurvini sinovi“, u subotu u 20:15, nastupaju na kotorskom Sea Rock festivalu. Na pitanje da li će se na repertoaru naći i numere „Funny Badlandsa“, Đurović odgovara: „Neće se čuti nijedna nota 'Funny Badlandsa', jer svi članovi 'Antonija...' tu muziku doživljavaju kao gej-hipstersko proseravanje“.

On je dodao i da podgorička publika neće imati priliku da ih čuje. „Svirke u Podgorici, nažalost, neće biti jer je koncert u Kotoru zapravo naša posljednja svirka koju kritičari već nazivaju kultnom. Filip i ja smo tek od skoro naučili da se nosimo sa svojom ingenioznošću i konačno smo savladali tehnike zadovoljavanja starijih gospođa“, kazao je on.