Sea Dance donio očekivani napredak: Ljestvica za nove uspjehe

Uprkos tome, budućnost festivala još nije zapečaćena jer budvanski parlament treba da donese odluku o desetogodišnjem ugovoru sa Exitom, što je više puta odlagano zbog nedostatka podrške opozicionih i SDP-ovih odbornika
82 pregleda 7 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Facebook
Sea Dance, Foto: Facebook
Ažurirano: 20.07.2015. 17:18h

Prije dva dana završen Sea Dance donio je očekivani napredak u odnosu na premijerno izdanje i kad je posjećenost i kad je organizacija u pitanju.

Tokom četiri dana kroz kapije festivala na Jazu prošlo je po procjeni organizatora i policije oko 110 hiljada ljudi, od kojih su mnogi turisti iz zapadnoevropskih država, Velike Britanije, ali i drugih, udaljenijih krajeva svijeta.

"Sea Dance je povećao broj stranih gostiju za 70 odsto iz više od 40 zemalja svijeta sa svih kontinenata. Poslije 190.000 posjetilaca na ovogodišnjem Exitu, kroz festivalske kapije na Jazu je prošlo više od 110.000 posjetilaca, čime je postavljena nova ljestvica za naredne godine i nove uspjehe", saopštili su juče organizatori.

Uprkos tome, budućnost festivala još nije sigurna jer budvanski parlament treba da donese odluku o desetogodišnjem ugovoru sa Exitom, što je više puta odlagano zbog nedostatka podrške opozicionih i SDP-ovih odbornika.

Zato je na pitanje da li postoji konkretan plan za narednu godinu, i u kom pravcu će se festival dalje razvijati, portparolka ove manifestacije Marija Vujović odgovorila:

"Kao što znate, Ugovor o nastavku saradnje sa Opštinom Budva je u skupštinskoj proceduri, pa je samim tim rano pričati o daljim planovima festivala, dok on ne bude usvojen i potpisan".

Par dana ranije, gradonačelnik Budve Lazar Rađenović je izrazio očekivanje da će ugovor u narednih mjesec dana konačno biti usvojen jer su zahvaljujući podršci Vlade smanjeni izdaci budvanske opštine, što je bila primarna zamjerka protivnika.

"Svi oni koji su možda imali rezerve bili su najglasniji da traže karte za Sea Dance", kazao je on tada.

Premijerno izdanje je dobilo nagradu Najboljeg evropskog festivala u kategoriji od 40.000 posjetilaca po danu, a Vujović je prokomentarisala kakve reakcije organizatori očekuju i da li se nadaju novim priznanjima.

"Reakcije kako publike, tako i izvođača su odlične. Zadovoljni smo rezultatima i sigurni da će festival u narednom periodu nizati još veće uspjehe, i osvajati nova priznanja", navela je ona.

Za razliku od premijernog izdanja, kada su posjetioci imali razne primjedbe na organizacione slabosti karakteristične za festival "u povoju", sada su pretežno bili zadovoljni uslovima na Jazu. Osnovni ovogodišnji problem bilo je loše funkcionisanje šankova. Posebno je bilo problematično prve večeri kada je nestalo pića, do kojeg je zbog gužve inače bilo teško doći, a veliki su redovi bili i na štandovima s hranom.

Upitana koje su organizacioni probleme prepoznali prošle nedjelje i šta smatraju da bi trebalo popraviti, Vujović je odgovorila:

"Festival bi svakako trebalo da obuhvati veći dio plaže, na čemu ćemo raditi sa nadležnim organima. Takođe, potrebno je dodatno unaprijediti sektor ugostiteljstva".

Prema podacima lokalne Turističke organizacije, u Budvi je, u nedjelji održavanja festivala, zabilježen rast od devet procenata turiste više u odnosu na isti period lani. Prošle godine u odnosu na isti period 2013. na budvanskoj rivijeri tokom održavanja festivala bilo je 11 odsto više gostiju.

Bonus video: