Koliko je država zaradila: Sea Dance najbolje puni budžet

Za razliku od Sea Dance festivala, iz Poreske uprave nisu dostavljene cifre koliko su neki drugi festivali platili poreza
95 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2015. 20:06h

Svi veći festivali u Crnoj Gori uredno su izmirili poreske obaveze za prošlu godinu i tokom njihovog trajanja gotovo da nisu primjećene nepravilnosti u radu, rezultat je istraživanja "Vijesti" u kontaktu sa Poreskom upravom o tome koliko je država zaradila od popularnih muzičkih manifestacija.

Najveći iznos očekivano je platio najveći festival - Sea Dance. Prema saopštenju Poreske uprave, njihovi službenici bili su prisutni tokom sva tri dana prošlogodišnjeg izdanja ovog festivala tokom kojih je registrovan promet od prodaje ulaznica, kao i keteringa i prodaje pratećih festivalskih proizvoda (bedževi, majice i sl.) u iznosu od preko milion eura, na što je prijavljen i plaćen porez na dodatu vrijednost po stopi od 19 i sedam odsto u ukupnom iznosu od 80 hiljada eura. Takođe je na osnovu ugovora o angažovanju muzičkih izvođača plaćen porez i prirez u iznosu od 15 hiljada eura, kao i porez na dodatu vrijednost u iznosu od šest hiljada eura. Iz PU navode da je na Sea Danceu korišćen cashless sistem za plaćanje, što je omogućilo smanjenje administrativnog opterećenja za organizatora i posjetioce, kao i precizno evidentiranje ostvarenog prometa, a samim tim i prijavljivanje nastalih poreskih obaveza.

Za razliku od Sea Dance festivala, iz Poreske uprave "Vijestima" nisu dostavljene tačne cifre koliko su neki drugi festivali platili poreza, već samo koliki je registrovan promet.

Tako je poznato samo da je drugi najveći festival u zemlji, Lake fest prošle godine potrošio 46.500 eura na 23 izvođača na osnovu ugovora o djelu, a na tu cifru je "obračunat pripadajući porez i prirez", stoji u saopštenju Poreske uprave.

Organizatori festivala na Krupcu često ističu da žive od prodaje karata, od čega su prošle godine zaradili tek nešto manje nego što su potrošili na izvođače - 44.295 eura. Na to je takođe prijavljen i plaćen PDV po stopi od 7 odsto, u skladu sa članom 24 Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Iz PU je saopšteno da su poreski inspektori tokom Lake festa pratili promet preko poreskih registar kasa i obveznika koji su pružali usluge keteringa, odnosno prodaje hrane i pića posjetiocima, te da su kod onih kod kojih su utvrđene nepravilnosti izdati prekršajni nalozi.

Organizator Southern Soul festivala održanog u Ulcinju za prošlogodišnje izdanje je prijavio i platio porez u ukupnom iznosu od devet hiljada eura, po osnovu prodaje ulaznica i angažovanja muzičara. Kada je u pitanju Refresh festival, organizator je prošlog ljeta angažovao izvođače na osnovu ugovora sklopljenog sa agencijama, pri čemu nije korišćeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a, pa samim tim nije iskazan ni izlazni PDV, saopšteno je iz Poreske. Što se tiče prodaje ulaznica, evidentiran je promet od 21 i po hiljade eura, na što je uredno obračunat i plaćen PDV po stopi od sedam odsto.

Nikšićki Bedem fest je prema podacima iz PU angažovao više izvođača na osnovu ugovora o djelu, a većina njih (uglavnom izvođači iz Crne Gore) se odrekla prava na novčanu nadoknadu, što su i sami organizatori više puta isticali. Nastupi onih muzičara koji su plaćeni koštali su ukupno 4200 eura, na što je prijavljen i plaćen porez i prirez, dok je od prodaje ulaznica ostvaren prihod od 3044 eura.

"Poreska uprava prati regularnost poslovanja i poštovanje poreskih propisa pri organizaciji i realizaciji muzičkih festivala koji se u Crnoj Gori organizuju iz godine u godinu. Tokom kontrola poseban fokus je na provjeri tačnosti obračuna i uplate poreskih obaveza po PDV-u, kao i prijave i plaćanja poreza i doprinosa na lična primanja po osnovu isplate autorskih honorara izvođačima programa", saopšteno je iz Poreske uprave.

Galerija

Bonus video: