Počeli Dani muzike u Novom: "Uviejk vitalni i mladi"

56 pregleda 0 komentar(a)
kvintet Masala, Dani muzike, Foto: Slavica Kosić
kvintet Masala, Dani muzike, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.07.2015. 12:40h

“Herceg Novi je poput mnogih kulturnih centara, na svoj specifičan način dio širokog evropskog, pa i svjetskog auditorijuma, u koji se naš jedinstveno lijep, zanimljiv i gostoprimljiv grad pretvara posebno ljeti, naročito mjeseca jula”, kazao je sinoć na otvaranju 32 festivala Dani muzike njegov umjetnički direktor pijanista Boris Kraljević.

On očekuje, kao i prethodnih godina brojne posjetioce sa strane, koji su navikli da svoj odmor planiraju upravo u vrijeme hercegnovskog Festivala klasične muzike.

“Pojava da se intenzivnije praćenje kulturnih događaja uskladi s danima aktivnog ljetovanja, koja ide u korak sa tendencijama savremenog društva da se u zahuktalom tempu življenja istovremeno zadovolji više vrsta potreba i očekivanja, ali i steknu informacije svake, pa i umjetničke vrste, usklađena je na našoj manifestaciji s interesovanjima širokog kruga posjetilaca, i vjerujemo da ih i naš ovogodišnji programski koncept neće iznevjeriti”, poručio je Kraljević.

Festival Dani muzike otvoreni su koncertom kvinteta Masala iz Srbije koji su izveli djela Asora Pjacole.

“Muzika Astora Pjacole je veoma zahtjevna, podrazumijeva tango i puno emocija i mislim da je to program dobro odabran za početak Dana muzike. Presrećni smo što smo nastupili baš na otvaranju ovog festivala na kome su nastupali i ove godine nastupaju zaista eminentni umjetnici”, kazla je nakon koncerta flautistkinja Anđela Bratić

“Pojedine kompozicije su tako emotivne, teške za izvođenje, zahtjevaju mnogo energije, a kada ih završimo, imam utisak da i nama i publici treba trenutak- dva da se povratimo, da vratimo koncentraciju. .. Potrudili smo se da i kompozicije koje su više u duhu plesa,virtuozne izvedemo punom snagom i čini se da smo uspjeli”, objasnila je flautistkinja.

Ona ističe da Masala kao ansambl lijepo funkcioniše, iako su različiti imaju i puno zajedničkih osobina, a povezala ih je Pjacolina muzika, što je i publika osjetila, pozivajući ih četiri puta na bis.

Bonus video: