Počinje 15. EXIT: Bezbjednost na najvišem nivou

Postoji mogućnost da, prvi put od osnivanja festivala, ulaznice za neke dane budu rasprodate
103 pregleda 0 komentar(a)
Exit festival, Foto: EXIT (Facebook)
Exit festival, Foto: EXIT (Facebook)
Ažurirano: 09.07.2015. 05:41h

Petnaesti Exit počeće večeras na Petrovaradinskoj tvrđavi, a glavne atrakcije prve večeri jubilarnog izdanja novosadskog festivala biće britanska r&b/soul zvijezda Emeli Sande i njeni zemljaci iz grupe Clean Bandit na glavnoj bini, Kris Libing, Adam Bejer i Džozef Kaprijati na Dance Areni, Partibrejkersi i Damir Urban na Fusionu, Napalm Death na Explosive bini...

Kapije festivala biće otvorene u 19 časova. Organizatori ove godine očekuju rekordnu posjećenost, više od 40 hiljada ljudi dnevno iz šezdesetak zemalja svijeta, a saopštili su i da postoji mogućnost da prvi put od osnivanja festivala ulaznice za neke dane budu rasprodate.

Tradicionalno, posjetioci su u Novi Sad počeli da stižu ranije, pa se gradom mogu vidjeti grupice stranaca, uključujući riđokose Britance i Škote u kariranim suknjicama. Ugostitelji u centru grada su odmah reagovali korigovanjem cijena hrane i pića, i one su, po riječima Novosađana, nerijetko više u odnosu na prošlonedjeljne.

Gradske službe su na povećan broj turista odgovorile uvođenjem vanrednih autobuskih linija u noćnim časovima, obezbjeđivanjem dodatnih parking mjesta, nenaplaćivanjem parkinga u "plavoj zoni" i postavljanjem dodatnih kanti za smeće u rejonima u kojima se očekuju gužve.

Kamp, koji je ove godine smješten na obali Dunava, na Štrandu, otvoren je i njegovi prvi stanovnici su već zauzeli mjesta u hladu. Kapacitet kampa je pet hiljada mjesta, uz mogućnost proširenja. Kontrola na ulazima je stroža nego ranijih godina. Iako festival još nije počeo, policija posljednjih dana pretresa sve pješake i automobile koji idu na tvrđavu. Uprkos pisanjima pojedinih medija da na masovnim skupovima u Srbiji postoji opasnost od terorizma, razloga za zabrinutost nema, navode iz Exita.

"Svake godine je bezbjednost na najvišem nivou, pa i ove. Nama su sve bezbednosne strukture potvrdile da ne postoje prijetnje po bezbjednost posjetilaca, a policija preduzima i dodatne mjere predostrožnosti da se osigura najviši mogući nivo iste", saopšteno je “Vijestima” iz novosadskog festivala.

Bonus video: